Aangepast

'Nee, mijn haar is niet aaibaar, exotisch of spannend'

Locks, cornrows of een natural fro: steeds meer zwarte vrouwen én mannen dragen hun haar zoals ze dat van de natuur hebben meegekregen. Black hair-evenementen zijn drukker en online duikt overal kroeshaar op.

Voor deze natural hair-beweging opkwam, was relaxen of straighten - ontkroezen van je krullen of kroeshaar - lange tijd heel gewoon. Volgens het schoonheidsideaal moest je haar zo plat, glad en Europees mogelijk zijn, zoals Beyoncé het draagt bijvoorbeeld.

'Dat Haar'

Anoeska Schmidt, een kapper gespecialiseerd in afro-centrische haarstijlen, heeft het over een nieuwe haartrend. "Mede dankzij social media zijn ideeën over kroeshaar erg veranderd. Er waren weinig kapperszaken die er gespecialiseerd in waren, nu is er meer kennis over black hair."

Een prima ontwikkeling, zegt documentairemaker Bibi Fadlalla. Haar documentaire Dat Haar gaat over een jong meisje dat als enige op haar school kroeshaar heeft. Niet alleen daar worstelt ze mee, maar vooral met haar identiteit.

Ontslag vanwege je kapsel?

"Haar is deels politiek", zegt Bibi. Door het te dragen zoals je wil, eis je volgens haar je recht op om te laten zien wie je bent. "Pas geleden postte een Belgisch meisje op Facebook dat ze is ontslagen, omdat ze boxbraids, lange vlechten, droeg.

Blogger Rowan (26) is een naturalista: dat wil zeggen dat haar haar geen chemische behandelingen heeft ondergaan. "Vroeger durfde ik mijn afro niet los te dragen en zag ik altijd op tegen het uitkammen. Ik dacht dat het pijn zou doen en veel tijd in beslag zou nemen, maar dat is niet zo."

Ze vindt het positief dat steeds meer vrouwen natural gaan. “Niets ten nadele van nephaar als weaves en extensions. Ik vind het juist mooi dat we daar ook veel mee kunnen. Maar we moeten niet voorbij gaan aan de schoonheid van het eigen haar. Kroeshaar is óók de norm. Het is niet gek en zeker niet aaibaar, exotisch of spannend.”

Singer-songwriter Sherandell (25), die zingt onder de naam Rass Motivated, liet tien jaar geleden zijn haar groeien. Kroeshaar krult van oorsprong. Als je het niet uitkamt, maar laat groeien, ontstaan er natuurlijke dreadlocks.

Mijn locks zijn een deel van wie ik ben: een Rastaman.

Sherandell, singer-songwriter

De dreadlocks van Sherandell staan symbool voor de Rastafari levenswijze, waarin de natuur en eenvoud centraal staan. “Ik ben het wel eens zat en heb er over nagedacht om ze af te knippen. Maar mijn locks zijn een deel van wie ik ben: een Rastaman en trots op mijn Afrikaanse roots.”

Sherandell

Zelfexpressie

Spoken word-artiest en actrice Naomi (27) wist lange tijd niet wat ze met haar haar aan moest. Nu is het voor de helft opgeschoren, en voor de helft rood geverfd en ingevlochten. Lange tijd experimenteerde en wisselde ze van kapsel. "Je hoort vaak negatieve geluiden over nephaar. Dat ik pruiken of weaves draag, betekent niet dat ik niet blij ben met mijn eigen haar."

Deel artikel: