Aangepast

Verslaafd aan chemsex: 'Ik ging drie nachten achterelkaar door'

Een spuit in je arm en dan ga je. Dagen- en nachtenlang door met seks die nooit lijkt te stoppen. Voormalig verslaafde Sjef vertelt: "Ik ging de eerste keer meteen vier dagen en drie nachten door."

Liefhebbers van chemsex vinden orgies via gay-datingapps als Grindr met codetaal en hints. "Crystal Meth wordt Tina of Ice genoemd. Als in een profiel 'party and play' staat, dan staat de T met een hoofdletter van Tina", zegt Sjef. "Ook als er een ijskristalletje bij staat, weet je dat het om crystal meth gaat."

Sjef vertelt in deze video hoe hij verslaafd raakte en hoe hij er vanaf kwam.

Seks, drugs en Grindr

De combinatie van seks en drugs - en dan vooral crystal meth - is komen overwaaien uit de gayscene in Londen, Berlijn en Barcelona. Over die opkomst werd twee jaar geleden een documentaire gemaakt, maar nu trekken ook in Nederland hulpinstanties aan de bel. Steeds meer mannen komen in de problemen door het gebruik van crystal meth.

Cijfers zijn er nog niet, maar GGD Amsterdam richtte een speciaal chemsex-spreekuur op voor mannen die vastzitten in een verslaving. Verslavingstherapeut Chris Knorren zag de opkomst van chemsex ongeveer twee jaar geleden voor het eerst in zijn kliniek. "Crystal meth is een heel verslavend middel, maar het begint vaak met een seksverslaving."

Bij chemsex-verslaving is het op een gegeven moment lastig om seks en drugs nog los van elkaar te zien.

Verslavingstherapeut Chris Knorren

Op crystal meth kun je urenlang doorgaan. "Seks en drugs geven je lichaam allebei dopamine als beloning, vandaar dat mensen hier net zo goed verslaafd aan kunnen raken", legt Knorren uit. "Bij chemsex-verslaving is het op een gegeven moment lastig om seks en drugs nog los van elkaar te zien."

Inmiddels is er bij de verschillende klinieken meer kennis over hoe je chemsex-verslavingen behandelt. En door meer aandacht te besteden aan het probleem, hoopt de gemeente Amsterdam te voorkomen dat het zich nog verder uitbreidt. Sjef werkt daar aan mee door over zijn ervaring te vertellen. Afkicken was niet makkelijk: "Ik vond het zo erg. Echt alsof er iets uit me weggerukt werd."

Deel artikel: