Het slammen van drugs

'Chemsex is in opkomst in Europa's gayscene'

Dagenlang doorseksen op een combinatie van crystal meth en drugs als xtc, cocaïne en GHB. Er zijn signalen dat in verschillende Europese steden, waaronder Amsterdam, steeds meer aan dit soort 'chemsex' wordt gedaan.

De documentaire Chemsex, die vanavond in première gaat op het IDFA, geeft een expliciet kijkje in dit soort wilde seksfeesten in de Londense gayscene. "Het was een underground ding, dat nu mainstream wordt. Steeds meer mensen hebben het erover. Er zijn geen cijfers, maar de signalen zijn er", zegt maker William Fairman.

Fairman kreeg samen met Max Gogarty toestemming om de chemsex-feesten te filmen. Ze deden er anderhalf jaar over om het vertrouwen van een aantal mannen te winnen.

"Het was moeilijk en tricky", vertelt Gogarty. "Veel mensen deelden ongelooflijk intieme dingen met ons, die je normaal niet zou delen. Ze werkten uiteindelijk mee om een discussie over dit onderwerp op gang te brengen."

Ik vind het leuk om urenlang meerdere partners achter elkaar te hebben.

Een buitenlandse gebruiker

"Seks op meth is compleet lichamelijk. Het gaat over mijn grenzen verleggen, zien hoe ver ik kan gaan. Ik vind het leuk om urenlang meerdere partners achter elkaar te hebben en seksmarathons van 20 uur ruige seks", zegt een buitenlandse deelnemer aan de seksmarathons.

Gevaarlijk

Crystal meth is een zeer krachtige en verslavende drug. Bij gebruik komt er een grote hoeveelheid dopamine vrij, een stofje waardoor je je gelukkig voelt. Gebruikers worden er extreem opgewonden van en hebben geen remmingen meer.

Het is ook een gevaarlijke drug: je bloeddruk, hartslag en lichaamstemperatuur gaan bij gebruik flink omhoog. Op de lange termijn kunnen allerlei psychische en lichamelijke problemen ontstaan. Daarnaast blijken gebruikers vaker hiv en soa's op te lopen, waarschijnlijk door het hebben van onveilige seks en de uitwisseling van naalden.

Bron: Soa Aids Nederland / Mainline op basis van gegevens Richard Rawson

Exacte cijfers zijn er niet, maar ook in Nederland zijn er dus signalen dat het gebruik van crystal meth in bepaalde kringen in de gayscene toeneemt. Dat staat in een onderzoek van Soa Aids Nederland en stichting Mainline.

Op datingapps geven mensen op allerlei wijzen aan dat ze 'chemfriendly' zijn, bijvoorbeeld door te zeggen dat ze 'to the poinT' willen komen (de T staat dan voor Tina, bijnaam van crystal meth). De onderzoekers hebben de indruk dat het "niet meer om een niche gaat". Ook melden drugsdealers dat de verkoop van crystal meth in Nederland toeneemt.

Die heftige terugslag na crystal meth is de reden dat ik het bij die ene keer liet. Ik voelde me vierentwintig uur god en daarna moest ik drie tot vier dagen bijtanken. Dan slaat wat mij betreft de balans wel erg negatief door.

Een 53-jarige gebruiker

"De ervaring leert dat wat in Londen gebeurt, ook naar Amsterdam komt", zegt Anna Nijsters, woordvoerder van Soa Aids. "Vijf jaar geleden was het niet aan de orde. Nu wel."

Ook COC Nederland krijgt signalen dat het gebruik toeneemt. "Het gaat om een kleine groep binnen onze achterban", zegt directeur Koen van Dijk. "Daarbinnen is het weer een kleine groep die crystal meth gebruikt en weer een kleine groep die het slamt. Het is dus een kleine groep, maar het is voor hen wel een potentieel groot probleem."

Volgens Mainline, dat voorlichting geeft over drugs, weet de verslavingszorg nog te weinig over chemsex-verslaafden."Het is anders dan een gewone drugsverslaving, omdat het over een combinatie van drugs en seks gaat", zegt deskundige Leon Knoops. "Er is nog te weinig expertise op dat gebied."

Een still uit de documentaire Chemsex

Naar het hebben van seks op drugs in de heteroscene is ook nauwelijks onderzoek gedaan. Uit een onderzoek van kenniscentrum Rutgers blijkt dat zo'n 2 tot 4 procent van de jongeren onder de 25 jaar seks heeft gehad onder invloed van harddrugs.

Het is niet duidelijk of die drugs ook daadwerkelijk zijn genomen om betere seks te hebben. Ook is er niet gevraagd naar het gebruik van crystal meth. "Maar de ervaring leert dat de gayscene trendsetter is op het gebied van verboden middelen", zegt Knoops. "Dat zag je in het verleden ook met GHB en ketamine."

Deel artikel: