Aangepast

Boarden op 900 plastic flessendopjes

Het zijn handgemaakte skateboards waarvan er niet één hetzelfde is. De boards zijn gemaakt van 900 tot 1000 flessendoppen. Start-up 'Wasteboards' is er nu zo'n twee jaar mee bezig. Ze wilden een product maken waarin een probleem en een oplossing samenkwamen.

Oprichter Jonathan Morrison legt uit: "Wij vinden het zonde dat voor elk nieuw product nieuwe grondstoffen gebruikt worden. Dat vind ik geen goede gedachte. Wij laten zien dat je van waardeloos afval ook een goed product kunt maken."

Morrison kwam op het idee toen hij een weggegooid dopje met een logo tegenkwam. "Daarmee kun je precies laten zien waarvan het nieuwe product gemaakt is. Het is heel erg herkenbaar."

De plastic doppen zijn nog goed te zien op het board.

Het board bestaat uit twee lagen, waarvan de onderste basislaag gemaakt is van vermalen plastic doppen. De bovenkant, oftewel het deck, is gemaakt van hele doppen die met de onderste laag versmolten worden.

Voordat het zover is, moeten de doppen eerst in speciale mallen 'gebakken' worden. Door de doppen juist door elkaar of op kleur te sorteren, heeft ieder board een ander uiterlijk.

De doppen worden ingezameld op muziekfestivals en het bedrijf koopt ze over van de KNGF, de geleidehonden federatie. Vrijwilligers van die vereniging verzamelen de doppen om ze aan recyclingbedrijven te verkopen. "Maar wij verdubbelen het bedrag dat ze krijgen", zegt Jonathan.

In de video hieronder zie je hoe de 'wasteboards' gemaakt worden.

Van waste naar board

De prijs voor een board gemaakt van afval is best hoog: 220 euro, terwijl je voor een vergelijkbaar plastic longboard zo'n 100 euro betaalt. Volgens Morrison is het een normale prijs. "En daar komt bij dat elk board uniek en 100 procent recyclebaar is. Voor een normaal board moeten bomen gekapt worden en bij het productieproces komt CO2 vrij. De CO2 voor dit board is bij de productie van de flessendoppen al een keer uitgestoten." De wielen en de 'trucks', waarmee de wielen aan het board bevestigd zitten, zijn nog niet van gerecycled materiaal.

Het is wel anders skaten dan met een houten skateboard, zegt Jonathan. "Je kunt er niet mee van trappen springen. Dit board is echt bedoeld om lekker van A naar B te cruisen. Het is meer een vervoersmiddel, maar het mooie is wel dat je er ook een 'ollietje' mee kan doen."

  • Jonathan Morrison

Het hele productieproces duurt zo'n 2,5 tot 3 uur. Het bedrijf staat ook op festivals met een mobiele oven. Festivalgangers kunnen dan met doppen van het terrein hun eigen board laten 'bakken'.

Jonathan wil de mobiele oven (in een zeecontainer) ook inzetten in andere landen. "Wij zijn blij als het wasteboard in meerdere landen wordt verkocht en onze mobiele bakkerijen in verschillende landen staan. Het zou dan helemaal tof zijn als we de trucks en de wielen ook van gerecycled materiaal kunnen maken."

Deel artikel: