De wespen komen, en dat is niet alleen maar irritant

Bijzondere weersomstandigheden in het begin van het jaar zorgen ervoor dat we tot nu toe nog weinig 'last' hebben gehad van wespen. Biologen vermoeden dat veel wespennesten nog in een opbouwfase zijn en dat de periode waarin de wespen overlast veroorzaken binnenkort pas echt aanbreekt. Het wespenseizoen moet dus nog beginnen.

Slecht weer voor de wesp

Omdat het in februari en maart zacht weer was, ontwaakten veel wespenkoninginnen eerder dan normaal uit hun winterslaap en begonnen met het leggen van eitjes. Dat zorgde ervoor dat eind maart al de eerste wespen werden gezien. Vervolgens was het in april weer betrekkelijk koud met soms zelfs flinke nachtvorst.

Bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit denkt dat daardoor het wespenseizoen later op gang komt dan gebruikelijk. "Die nachtvorst heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van de wesp. De koningin raakt verzwakt en gaat dood."

De wespen hadden ook last van de droogte in mei. "De overlast van wespen kan op plaatsen waar maar weinig nesten het voorjaar hebben overleefd dus ook uitblijven", zegt van Vliet.

Dat droge voorjaar kan de voedselvoorziening in gevaar hebben gebracht. Er waren veel minder muggen en andere insecten die de wespen eten.

Arnold van Vliet - bioloog Wageningen Universiteit

De wespen leven in een bruingeel nest van papierachtig materiaal dat is gemaakt van uitgekauwde houtvezels. Door het weer zitten veel nesten nu nog in de opbouwfase. Dat betekent dat de vrouwtjeswespen die de larven eten moeten geven nog druk bezig zijn met het vangen van insecten.

Deze 'werksters' veroorzaken normaal gesproken overlast, maar ze zijn nu dus nog te druk met het zoeken naar eten voor de larven. Op een zomerse dag zou dat ook het vlees van je barbecue kunnen zijn.

Zoetstof

Als de werksters eten geven aan de larven, krijgen ze daar een zoetstof voor terug waarmee ze zich voeden. Maar als de larven volgroeid raken geven ze minder van deze stof en gaan de werksters op zoek naar een vervanger. Jouw glaasje cola bijvoorbeeld.

Om er dan een bierviltje op te leggen is natuurlijk heel verleidelijk, maar realiseer je dat deze wesp belangrijk werk voor je doet.

Nuttige werker

De wesp is een jager. Het dier heeft eiwitten nodig en eet daarom ook vlees. Vrijwel alle insecten die schadelijk zijn voor onze gewassen staan op zijn menu, of het nu bladluizen of rupsen zijn.

Maar de wesp draait zijn hand ook niet om voor een paar vliegen of muggen. En dat zijn er volgens bioloog Van Vliet heel wat: "Een nest van 5000 wespen vangt dagelijks zo'n 80.000 vliegen en muggen. Dat is enorm veel. Ze verlenen ons daarom best een dienst."

Er zijn ook soorten wespen die net als bijen helpen bij de bestuiving van bloemen en planten. Verder ruimen ze ook dode dieren in de natuur op, zoals bijen.

Begin dit jaar werden er heel veel wespenkoninginnen gemeld. Men ging er vanuit dat de overlast groot zou zijn. Die voorspelling lijkt dus niet uit te komen. Toch gaan we er de komende tijd wel wat van merken, verwacht bioloog van Vliet.

"Rond deze tijd komen de wespen wel in een vervelend stadium. Hun aantallen kunnen dan flink oplopen en ze kunnen dan best irritant zijn. De komende dagen wordt er mooi weer verwacht waardoor mensen en wespen elkaar vaker tegenkomen. Mensen raken dan in paniek waardoor de wesp zich bedreigd voelt en kan gaan steken."

Deel artikel: