Positief aan dit 'zomerweer': weinig muggen en wespen
Klachten van Nederlanders die uit hun raam naar een regenachtig Nederland kijken: is dit nou zomer? We vroegen weerman Gerrit Hiemstra óf het ook echt een slechte zomer is.
"Tja, dat is natuurlijk zeer subjectief. We zitten nu precies op normaal qua temperatuur", weet de weerman. "Niet spectaculair slecht of spectaculair goed. Maar inderdaad, wat betreft de zonneschijn hebben we minder zon dan normaal en ook de neerslag is aanzienlijk meer dan normaal."
Dit weer kan ook positieve gevolgen hebben voor muggen- en wespenhaters. Hoewel er eerder voorspellingen waren dat er veel muggen zouden komen en een grote kans was op een wespenplaag, lijkt dat nu toch niet het geval.
Omdat we een droog voorjaar hebben gehad en later meerdere hoosbuien, zijn er minder muggen en wespen dan voorspeld. Chantal Vogels, onderzoeker bij het laboratorium entomologie aan de Universiteit Wageningen, legt uit waarom. "Muggen leggen hun eitjes in het water. In het voorjaar waren er veel droge regentonnen waardoor er weinig broedplekken waren voor muggen."
Maar ook hoosbuien zorgen voor minder muskieten. "Dan stromen regentonnen over. De eitjes van een mug drijven op het water en zitten als een soort vlotje aan elkaar. Je begrijpt het al: als het heel hard plenst, stromen de regentonnen over en vallen de eitjes eruit", zegt Vogels. "Maar lekker warm weer, niet te droog maar ook niet te veel regen, is ideaal voor muggen. Maar dat is het nog niet geweest."
En ook de wespen moeten het ontgelden. Muggen zijn namelijk voedsel voor wespenlarven. Bovendien zorgt de regen ervoor dat de werksters niet meer terugkeren naar het nest, waardoor het voedsel niet gebracht wordt en de larven verhongeren.
En tot slot, heeft weerman Gerrit Hiemstra nog een voorzichtige positieve mededeling: "Het wordt ietsjes warmer. De eerste dagen van augustus zien er gunstig uit."