Grote kans op wespenplaag: hopen op een regenachtige zomer?
Wespenhaters opgelet: het kan een vervelende zomer worden. Er worden de komende maanden namelijk heel wat zwart-gele beestjes verwacht, melden Nature Today en de Wageningen Universiteit. Nu zijn er al zo'n vier tot zes keer meer wespen gezien dan normaal rond deze tijd. Vooral in Gelderland zijn er al behoorlijk wat gespot.
Met uitzonderlijk veel koninginnen, kleine nesten en relatief veel wespen binnenhuis, is de situatie in Nederland dit jaar op zijn zachtst gezegd bijzonder.
Al in januari werden de eerste wespenkoninginnen gespot, terwijl die normaal niet voor april gezien worden. Dat komt vooral door het weer. Warme dagen leidden ertoe dat veel koninginnen veel eerder uit hun winterslaap zijn ontwaakt.
Ook het aantal mannetjes dat is gezien, is uitzonderlijk. Normaal gesproken bevruchten de mannetjes de koninginnen in het najaar, en terwijl de koninginnen overwinteren, gaan de mannetjes dood. De zachte winter heeft er waarschijnlijk toe geleid dat ook veel mannetjes de winter hebben overleefd.
Tweede generatie wespen
Al voor de winter ontdekten onderzoekers iets bijzonders: in november zijn er nog larven in wespennesten gevonden. Normaal gesproken zijn wespen dan allemaal al dood, en zitten alleen de koninginnen te wachten op de lente. De vraag die zich toen opdrong: blijven wespennesten langer actief of hebben we te maken met een tweede generatie?
Na onderzoek bleek het tweede te kloppen. De wespen zijn blijkbaar in staat geweest om ook in de wintermaanden hun larven te voeren. Door een relatief warme winter overleven namelijk ook andere insecten gemakkelijker. De wesp profiteert daar van: zij eten de andere insecten op.
Zo'n tweede generatie wespen verklaart daarmee direct de vele wespenkoninginnen die al gezien zijn. Mogelijk zijn twee generaties koninginnen de winter doorgekomen.
En dan nog iets bijzonders: het aantal wespenkoninginnen dat in huizen is gespot. Die tweede generatie van vorig jaar kan daar een verklaring voor zijn.
De nesten van de tweede generatie zijn voornamelijk gebouwd in huizen en schuren. Door de lagere temperaturen in de winter is de kans groot dat koninginnen en mannetjes van de tweede generatie niet uit het nest zijn gevlogen, maar vlak bij het nest zijn gebleven. Niet onwaarschijnlijk dus, dat je de insecten in groten getale binnen tegenkomt.
Vertraging
Toch hebben de wespen volgens experts wel wat vertraging opgelopen: de maand april was namelijk behoorlijk koud. Daardoor zijn veel wespennesten nog maar in de eerste fase van ontwikkeling. Veel nestjes zijn niet groter dan een pingpongbal. Was april niet zo koud geweest, dan waren veel wespeneitjes waarschijnlijk al uitgekomen.
April heeft dat dus een poosje uitgesteld, maar als het weer zo blijft, komen die nesten alsnog eerder uit dan normaal. Waarschijnlijk kunnen we al vanaf eind juni veel wespen verwachten.
Tellen we bij deze 'vroege' nesten ook nog de latere nesten op, die uitkomen eind augustus, dan kunnen we dus rekenen op een langere periode van wespenoverlast.
Duimen voor regen?
Of het allemaal echt zo'n vaart zal lopen, is nog afhankelijk van de weersomstandigheden de komende maanden. Als er zich hevige regenbuien voordoen met in korte tijd tientallen millimeters regen, kunnen de wespen het nog moeilijk krijgen.
Ooit gedacht dat je zou hopen op een regenachtige zomer?