Aangepast

Spiekt DUO mee met jouw ov?

Opgeven dat je uitwonend bent terwijl je bij je ouders woont: daar wil de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een stokje voor steken. Dat probeert de instantie op meerdere manieren te checken. Bijvoorbeeld met controleurs die kijken waar je je post ontvangt of waar je tandenborstel staat.

Maar de dienst heeft ook reizigersgegevens van Translink opgevraagd, het bedrijf achter de ov-chipkaart. Want Translink heeft jouw persoonsgegevens én de gegevens van je in- of uitchecks. Dus datum/tijd en de locatie, het station of de bushalte.

Die gegevens mogen ze maximaal 18 maanden bewaren. "Eigenlijk hebben we ze maar zes maanden nodig, want in die tijd hebben we alles verrekend met de vervoerders", zegt Ilse Heemskerk van Translink. Voor de reiziger worden ze langer bewaard, zodat die z'n reisgegevens online kan inzien.

Maar mag het bedrijf die gegevens wel delen?

Spiekt DUO mee met jouw ov?

DUO wilde de gegevens hebben voor risicoprofielen: studenten die bijvoorbeeld een onlogische combinatie van studeeradres en ouders hebben, of een adres met wel heel veel inschrijvingen. Dan gaan de inspecteurs verder op onderzoek.

"Met die reisgegevens kunnen we zien of iemand in- of uitwonend is", zegt André Schenkel van DUO. "Het wordt ingezet als we na huisbezoeken nog niet helemaal zeker weten of iemand fraudeert. Het is een aanvullend middel, maar je kan er wel iets uit afleiden."

Deel artikel: