De 25ste editie van Lowlands staat in het teken van feest, maar ook van wetenschap. Voor het derde jaar op rij voeren onderzoekers van universiteiten op het terrein experimenten uit. Het onderzoeksobject: festivalgangers.
Een van de vragen die dit jaar centraal staat: typen we straks allemaal zonder handen? Onderzoekers van de Radboud Universiteit laten bezoekers namelijk teksten schrijven op basis van hun hersengolven.
Onderzoekster Ceci Verbaarschot legt uit: "We schrijven een verhaal met het Lowlandspubliek. Iedereen mag een zinnetje toevoegen. Alleen typ je niet met je vingers, maar op basis van hersengolven."
Dat werkt zo: deelnemers krijgen een kapje met elektrodes op en kijken naar een scherm met daarop het hele alfabet. Alle afzonderlijke letters flitsen volgens een uniek patroon. Dat flitspatroon wordt geregistreerd door je hersenen en op basis daarvan zie je naar welke letter iemand kijkt.
Kan jij dan straks op die manier je scriptie schrijven? Ja, maar het gaat nog wel langzaam. "Je typt ongeveer een letter per seconde", zegt Ceci.
Op Lowlands willen de onderzoekers uitvinden of de techniek ook buiten hun lab werkt. "Hier kunnen we veel verschillende mensen in verschillende gemoedstoestanden - moe, verdrietig, blij - meten."
Dat is belangrijk, omdat de techniek in alle gevallen moet werken. "Dit project is specifiek ontwikkeld voor ALS-patiënten. Die krijgen na verloop van tijd moeite met praten en willen dan wel heel graag blijven communiceren. Het moet dus betrouwbaar zijn."
Maar de techniek kan op den duur ook non-medische doeleinden dienen. "Met diezelfde techniek kan je door bijvoorbeeld vanaf je bank naar een knipperend ledlampje te kijken, het licht aan- en uitzetten. Moet je wel zo'n kapje op hebben, maar da's vast heel hip tegen die tijd."
En over welke tijd hebben we het dan? "Het klinkt futuristisch, maar de techniek bestaat al. Dit zou er volgend jaar al kunnen zijn."
Er wordt op Lowlands nog meer onderzocht, zoals de invloed van kou op griep. Rob ter Horst, onderzoeker van het Radboudumc: "Je moeder zei vroeger al: trek een jas aan, anders word je ziek. Wij willen meten hoe groot de invloed van kou nou is op het krijgen van griep."
En dus zitten festivalgangers vrijwillig in een ijskoud bad en staan ze daarvoor en -na bloed af. Proefpersoon Sara kan ermee leven. "Het is koud. Maar wel leuk. Voorlopig is het nog vrijdagmiddag, dus het ongezonde leven is nog niet echt begonnen. Ik denk niet dat ik dit op de laatste Lowlandsdag nog zou doen."
Een ander aandachtspunt van de onderzoekers is, heel toepasselijk, plankenkoorts. Stressonderzoeker Daphne Everaerd van het Radboudumc: "Bezoekers mogen hier voor een klein publiek op een podium staan en optreden. Wij meten hoe gestresst ze daardoor raken. We kijken onder andere naar hartslag, bloeddruk en stresshormonen."
Door bij veel verschillende mensen te meten, willen onderzoekers te weten komen welke mensen een verhoogd risico lopen op angstaanvallen of stressstoornissen. Bezoeker Sil denkt niet dat hij tot die doelgroep hoort. Hij was een van de durfals die met een gitaar op het podium klom. "Nee, ik had helemaal geen stress, dit is toch gewoon leuk? Ik heb gewoon opgetreden op Lowlands!"