Geen succes met je Tinderprofiel of openingszinnen tijdens speeddates? Dan is dna-dating misschien je volgende alternatief. Om te testen of dit inderdaad de toekomst is, gaat het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een groot onderzoek uitvoeren op Lowlands.
"We weten al dat mensen elkaars genetische tegenpolen aantrekkelijk vinden. Die vinden we op basis van geur", vertelt onderzoeker Karin van der Tuin van het LUMC. De grote vraag is of dit anno 2017 nog steeds opgaat, nu mensen vaak deodorant en parfum dragen.
Het lastige daarvan is dat we meestal geurtjes kiezen die we zelf lekker vinden. Van der Tuin: "Ik wil absoluut niet pleiten voor een ban op deodorant, maar we stoten er de ideale partner mogelijk juist mee af, omdat hij of zij hier zelf naar ruikt."
Wie zich laat testen krijgt een wattenstaafje in de mond voor een dna-sample en moet een korte vragenlijst invullen. Zowel koppels als singles mogen meedoen. Na een maand zijn de uitslagen binnen. Koppels horen of hun dna meer of minder overeenkomt dan bij een willekeurige match. Singles die zich daarvoor hebben opgegeven krijgen de contactgegevens van een perfecte match.
De onderzoekers beloven vertrouwelijk om te gaan met alle gegevens en het dna na het onderzoek te vernietigen.
Dat de test op Lowlands wordt afgenomen, heeft volgens de onderzoekers niets te maken met de 'oorspronkelijke' geuren die sommige bezoekers meedragen. Vooral de grootte van het publiek waarop getest kan worden moet helpen bij het vinden van resultaten.
Uiteindelijk willen de onderzoekers met de actie ook meer aandacht vragen voor de ontwikkelingen op het gebied van dna-onderzoek. "Het gaat heel snel en daar komen veel ethische vraagstukken bij kijken. Door met de bezoekers van Lowlands te werken, kunnen we hier samen over nadenken", zegt Van der Tuin.
Naar de kansen van dna-dating doet men al langer onderzoek. Om hierop mee te liften zijn er inmiddels zelfs bedrijven die een dna-kit leveren waarmee je het dna van jezelf en je partner in kaart kunt brengen. Voor 200 dollar beloven ze je meer te vertellen over de slagingskans van je relatie.
Volgens Van der Tuin maken ze daarmee claims die ze zelden kunnen waarmaken. Ze voorziet dat zulke testen in de toekomst toegankelijker worden, maar het is volgens haar nog maar de vraag of we dat moeten willen. "De charme gaat zo snel van het daten af."