NOSop3

Waarom deze zomer zo veel bossen branden

Aangepast
EPA

Portugal, Frankrijk, Spanje, Griekenland, Italië, Montenegro, Kroatië, Bosnië en ook Nederland. Allemaal landen die dit jaar last hadden van bosbranden. Sinds twee weken zijn het er zelfs fors meer dan de jaren hiervoor. Hoe kan dat?

Er zijn verschillende factoren die daar invloed op hebben. Onze weerman Peter Kuipers Munneke legt uit hoe dat precies zit.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bosbranden uitgelegd

Niko Wanders onderzoekt droogtes voor de Universiteit Utrecht en legt uit dat de temperatuur op aarde al jaren stijgt, onder meer door klimaatverandering. "De laatste drie jaren de warmste in 107 jaar." Wanders noemt Zuid-Europa dit jaar een "hotspot voor drama". Het regent bar weinig en daar bovenop komen ook nog eens hittegolven.

Maar om nou te zeggen dat die droogte direct leidt tot meer bosbranden, is te kort door de bocht, zegt bosbrand-onderzoeker Sander Veraverbeke. "90 procent van de bosbranden in Europa wordt aangestoken door mensen", zegt hij. Zonder mensen een stuk minder branden dus.