Hittegolven voeden de vele bosbranden rond de Middellandse Zee
Iedere zomer woeden er wel bosbranden in de landen rondom de Middellandse Zee. Dit jaar is het op erg veel plekken tegelijk raak: Portugal, Italië, Frankrijk en drie Balkanlanden.
In Montenegro moesten gisteren 300 mensen worden geëvacueerd. In Bosnië wordt de historische stad Mostar bedreigd en in Kroatië brandt het op verschillende plaatsen langs de kust.
Vorige maand woedden er al grote branden in Spanje en Portugal. In Portugal kwamen daarbij meer dan 60 mensen om het leven.
"Het lijkt meer dan anders, dat klopt", zegt Guido van der Werf, klimaatonderzoeker en gespecialiseerd in bosbranden. "Het heeft onze aandacht door de verwoestende branden in Portugal."
De bosbranden hebben volgens Van der Werf verschillende oorzaken, maar de belangrijkste is de temperatuur. "Dit jaar zijn er veel hittegolven in het Middellandse Zeegebied. In combinatie met een harde wind breken dan snel bosbranden uit." Er moet dan volgens Van der Werf nog wel een vuurhaard zijn. "Dat komt soms door bliksem, maar vaak door een sigaret of door kwade opzet."
Klimaatverandering is een van de belangrijkste oorzaken voor de hogere temperaturen, maar andere factoren spelen ook een rol. "In Portugal en Spanje is bijvoorbeeld de aanplant van eucalyptus een probleem. Dat brandt erg goed."
Brandgangen maken
Het is volgens Van der Werf lastig om bosbranden helemaal te voorkomen. "Het Middellandse Zeegebied heeft nu eenmaal brandbare vegetatie. Als je branden wil voorkomen, moet je denken aan actief bosbeheer; zorgen dat de vegetatie niet te dicht wordt en brandgangen maken. Daarbij worden stroken bos gekapt zodat het vuur zich niet verder kan verspreiden."
Wereldwijd neemt het aantal natuurbranden trouwens af. Het gaat daarbij vooral om savannebranden, want bosbranden in Noord-Amerika nemen juist toe in aantal.
Volgens Van der Werf zijn er nog geen goede cijfers beschikbaar over het aantal bosbranden in Europa.