NOS Op 3
Ibo Omari / Bewerking NOS

Kunst maken van een nazisymbool. Dat klinkt misschien gek, maar in Berlijn zijn op die manier al meer dan twintig grote hakenkruizen uit het straatbeeld verdwenen. Gewapend met graffiti heeft een groep jonge straatartiesten de jacht op het hakenkruis geopend.

Ibo Omari (37) is aanvoerder van de groep en bedacht vorig jaar het initiatief #Paintback. "Door de swastika's niet te verwijderen maar in iets liefdevols of grappigs te veranderen, proberen we mensen bewust te maken van racisme."

Hoe dat eruitziet? Nou, zo bijvoorbeeld:

Slide naar links of rechts

Volgens de graffitikunstenaar is bewustwording hard nodig. "Ik zie dat de vreemdelingenhaat in Duitsland de laatste jaren aan het toenemen is."

#Paintback was eigenlijk bedoeld als lokaal project voor jonge straatartiesten, maar trekt op dit moment wereldwijde aandacht. "Ik krijg berichten uit Rusland, Spanje en Italië van mensen die onze actie steunen."

In onderstaande video kun je zien hoe de straatartiesten de hakenkruizen omtoveren tot kunst. Herken jij ze nog?

Hoe kunstenaars van hakenkruizen kunst maken

Ibo heeft een graffitiwinkel in de multiculturele wijk Schöneberg in Berlijn. Hij kwam op het idee voor de actie toen iemand in zijn winkel vertelde over een hakenkruis in de speeltuin. "Een week later zag ik weer een hakenkruis in mijn wijk. Toen ben ik samen met een andere straatartiest in actie gekomen."

Onder aanvoering van Ibo bedenkt een jonge groep straatartiesten nu nieuwe manieren om hakenkruizen in kunst te veranderen. "We hebben bijvoorbeeld een swastika in een konijntje of twee zoenende mannen veranderd."

Slide naar links of rechts

De actie van Ibo is origineel, maar niet nieuw. De 71-jarige Duitse Irmela Schramm spuit al dertig jaar nazisymbolen over. Ibo werkte voor #Paintback met haar samen en noemt haar de grootmoeder van het project.

De bejaarde activiste werd meerdere keren aangeklaagd voor vandalisme. Daarom vraagt Ibo altijd toestemming aan de eigenaar van het terrein waarop de swastika te zien is.

Gaan ze niet akkoord? Dan meldt de graffitikunstenaar de swastika meteen aan de autoriteiten. "Op die manier overtuigen we ze om de swastika toch te laten verdwijnen." Dat gebeurde tot nu toe maar één keer. "De meeste mensen vinden het een hele goede actie", vertelt Ibo.

Slide naar links of rechts

STER reclame