'Khulood' loopt door het oude centrum van Ushaiger
Aangepast

Saudische kledingrel: 'ze neemt hiermee een groot risico'

Saudi-Arabië staat op z'n kop door een minirok. Een Snapchatmodel met de gebruikersnaam 'Khulood' werd in onthullende kleding en zonder hoofddoek gefilmd in het historische plaatsje Ushaiger. De vrouw werd gezocht door de zedenpolitie, en de zaak is door internationale media opgepikt.

De vrouw is volgens de staatszender Al Ekhbariya inmiddels opgepakt. Haar gedrag staat volgens Jan Jaap de Ruiter, arabist bij Tilburg University, symbool voor een grotere ontwikkeling die in het land gaande is. "Onder alle zedelijkheid gebeurt er in Saudi-Arabië veel op het gebied van vrouwenrechten. De korte rok is dus een provocatief statement, maar het past ook binnen de huidige discussie."

Die discussie wordt wel nog vooral op sociale media gevoerd. "Saudi-Arabië is een van de grootste Twitterlanden van het Midden-Oosten", zegt De Ruiter. "Veel Saudi's stellen zich daar activistisch op voor vrouwenrechten."

Dat zijn lang niet allemaal vrouwen. "Ook veel mannen zijn er klaar mee, al is dat deels omdat zij hun vrouw of zus overal naartoe moeten brengen, omdat ze zelf niet mogen autorijden."

Politie Saudi-Arabië zoekt vrouw in minirok

De gewaagde kledingkeuze mag dan een statement zijn, het is niet zonder gevaar. "Voor Saudische begrippen is dit heel provocatief, ze nam hier een heel groot risico."

Hoe Khulood zal worden gestraft is lastig te zeggen. "Dat hangt er vanaf of ze uit een rijke familie komt: zo ja, dan hoeft ze geen celstraf of stokslagen te verwachten. Haar man, vader of broer wordt dan eerder op het matje geroepen, en dat kan voor hen wel flinke gevolgen hebben."

Op Twitter wordt de foto van Khulood geplaatst naast een foto van Melania Trump. Zij bezocht eerder Saudi-Arabië met ontblote benen, en toen was er niets aan de hand.

Twitteraars noemen de Saudi's hypocriet: als een buitenlandse vrouw haar lichaam laat zien wordt ze bewonderd, maar als een Saudische vrouw het doet wordt ze aangevallen. "Het is een logische conclusie om deze controverse hypocriet te noemen. Maar er is hier één groot verschil met het Saudische perspectief: Melania is geen Saudi, het model wel."

Niet dat de controverse veel kleiner was geweest als zij een toeriste was. "Ik durf mijn hand er niet voor in het vuur te steken dat je als Franse of Duitse wél in een korte rok over straat kan. Veel provoceren is natuurlijk nooit een goed idee."

Deel artikel: