Aangepast

Is jouw studentenhuis brandveilig?

Het is vier jaar geleden dat de 24-jarige Idsart Otte omkwam bij een brand in een studentenhuis in Leeuwarden. Doordat het pand in slechte staat was, kon het vuur zich razendsnel verspreiden.

Het Openbaar Ministerie eiste vandaag drie maanden voorwaardelijke celstraf tegen de pandeigenaar, omdat die meer had moeten doen om het pand veilig te maken. Er zijn namelijk strenge regels die pandjesbazen moeten volgen.

Aan welke eisen moeten eigenaren van studentenpanden voldoen? Wij zetten de regels op een rij.

Genoeg brandblussers

Om brand te voorkomen, moeten er rookmelders hangen in alle kamers, in de gangen en trappenhuizen en in alle gezamenlijke ruimtes.

Als er eenmaal een fik is, moet je die kunnen blussen. Daarom is het belangrijk dat er op genoeg plekken brandblussers hangen. De brandweer schrijft voor dat dit in ieder geval op iedere bouwlaag het geval is, in de gezamenlijk ruimtes en dat de blustoestellen elke twee jaar gecontroleerd worden. Ze moeten goed zichtbaar zijn, door er bordjes bij te hangen.

Een veilig studentenhuis heeft genoeg vluchtwegen, die vrij te gebruiken zijn. De branddeuren moeten altijd van binnenuit te openen zijn zonder sleutel. Ook brandtrappen zijn essentieel als de vluchtroute van een hogere verdieping naar een veilige plek gaat.

Nog iets belangrijks: gaten in de tussenmuren. Die moet je dus niet hebben. Een brand verspreidt zich veel minder snel als ruimtes helemaal van elkaar gescheiden zijn. Daarom moeten ook de deuren brandwerend zijn.

Do it yourself

Natuurlijk kun je ook zelf maatregelen nemen om je studentenleven brandveiliger te maken. Zorg dat er geen zooi staat in de hallen en voor de (nood)deuren. Bedenk en bespreek vluchtroutes met je huisgenoten. Je kunt zelfs overwegen om een keer een brandoefening met elkaar te doen.

Sleutels van voordeuren die op slot gaan, moet je altijd goed kunnen vinden. Die kun je dus het beste op handige, vaste plekken neerleggen.

Voor hoge gebouwen - waar vaak ook studentenwoningen in zitten - gelden nog strengere maatregelen. Eerder zochten we naar aanleiding van de flatbrand in Londen uit waar een flat in Nederland aan moet voldoen.

Deel artikel: