NOS Op 3
Campaign for Tibet

Het is een vraag die iedere Tibetaan bezighoudt: waar is de panchen lama? Hij is de op één na belangrijkste leider in Tibet en al 22 jaar kwijt. Vandaag wordt er in verschillende landen actiegevoerd om hem terug te krijgen, onder andere in Nederland.

De panchen lama is ontzettend belangrijk voor Tibetanen, omdat hij de zoektocht moet leiden naar de volgende dalai lama. Die is nu 81 jaar en als hij sterft is de panchen lama dus aan zet. Hij gaat dan op reis en laat jonge Tibetanen de spullen van de vorige dalai lama zien. Alleen zijn reïncarnatie zal die herkennen, is de gedachte.

Maar dat zal dit keer lastig worden, want de huidige panchen lama is op 6-jarige leeftijd ontvoerd door de Chinese overheid.

We leggen het hieronder uit:

"Gezien de leeftijd van de dalai lama wordt het steeds belangrijker dat we de panchen lama terugkrijgen", zegt Tsering Jampa van de actiegroep Campaign for Tibet. Ze was vandaag één van de ongeveer 60 demonstranten bij de Chinese ambassade in Den Haag.

Ze noemt de situatie in Tibet schrijnend. "Er is een compleet gebrek aan religieuze vrijheid en boeddhistische complexen worden gewoon gesloopt."

Opmerkelijk is dat China zelf een eigen panchen lama heeft voorgesteld. Zo wil het land uiteindelijk de invloed op Tibet vergroten. Maar volgens China-deskundige Fred Sengers wordt de Chinese panchen lama door veel Tibetanen gezien als een fop-lama.

Door al die inmenging zou de huidige dalai lama weleens de laatste kunnen zijn, denken zowel Sengers als de dalai lama zelf. Daarmee verliest Tibet mogelijk een belangrijke ambassadeur voor de Tibetaanse zaak.

STER reclame