NOS NieuwsAangepast

Weer zelfverbranding Tibetanen

Vanuit China komen opnieuw berichten dat een aantal Tibetanen zichzelf in brand heeft gestoken. Ze protesteren daarmee tegen de Chinese overheersing van Tibet.

Het zou zijn gebeurd in een deel van de Midden-Chinese provincie Sichuan. Een radiostation en een activistengroep zeggen dat drie mensen zich in brand hebben gestoken. Een persoon zou zijn overleden, twee raakten zwaargewond.

In elf maanden tijd zouden negentien mensen zichzelf in brand hebben gestoken. Dertien van hen kwamen om.

Geweld

In januari kwam het in Sichuan tot geweld tussen Tibetanen en Chinese autoriteiten. Toen grepen de Tibetanen het Chinees nieuwjaar aan om hun grieven kenbaar te maken.

"Wat je moet weten is dat het begin van elk kalenderjaar een gevoelige periode is", zegt correspondent Wouter Zwart. "Begin februari is ook een gevoelig moment, dan is het volgens de kalender die de Tibetanen gebruiken nieuwjaar. Rond deze periode zie je altijd dat het onrustiger wordt in Tibet."

'Tibet zit op slot'

Het hoogtepunt van de Tibetaanse protesten was in 2008, vlak voor de Olympische Spelen in China. Er was een gewelddadige opstand die hard werd neergeslagen. Daarbij vielen honderden doden. "Sinds die periode zit Tibet voor alle buitenlanders op slot", zegt Zwart.

Het is daardoor nagenoeg onmogelijk om verslag te doen vanuit het gebied. "Het is een moeilijke situatie. Alle journalisten zitten ermee. Iedereen die iets wil weten over Tibet is afhankelijk van wat de Chinese overheid vertelt. En dat is maar één kant van het verhaal."

Bevolking de dupe

"Daar lijnrecht tegenover staan de Tibetaanse organisaties. Ondanks dat ze heel goed proberen te omschrijven hoe de werkelijke situatie is, moeten we niet vergeten dat de Tibetanen zelf ook een agenda hebben en in het verleden hebben laten zien ook niet altijd de waarheid te spreken."

"Dat de Tibetaanse bevolking de dupe is, dat staat vast", zegt Zwart. "Zij leven in een gebied dat grotendeels is afgesloten van de buitenwereld en daar worden zij het slachtoffer van. Dat kan niet anders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl