Aangepast

Treinen, tofu en tweedehandsjes: jongeren in actie voor beter klimaat

Als jongeren zien dat het geen geitenwollensokkengebeuren is, komt er hopelijk meer aandacht voor klimaatverandering.

Saskia (23)

Met een stoet trokken ze door Amsterdam vanmiddag: een paar duizend mensen kwamen op de been om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Vanaf het Museumplein liepen ze door het centrum en weer terug. Onder hen ook een aantal jongeren.

Saskia (23) wil wel wat meer jongeren zien bij dit soort demonstraties

Saskia Roos (23) is vandaag uit Brabant naar Amsterdam gekomen. "Wel met de trein, natuurlijk." Saskia vindt dat er nog steeds te weinig aandacht is voor klimaatverandering. "Daarom loop ik mee in deze mars."

Zij vindt dat vooral jongeren wel wat meer van zich mogen laten horen. "Ik denk dat er veel meer aandacht onder jongeren moet komen voor het klimaat", zegt ze. "Je ziet toch vooral vaak oudere mensen met dit soort marsen meedoen. Als jongeren zien dat het geen geitenwollensokkengebeuren is, dan komt er hopelijk meer aandacht voor klimaatverandering."

v.l.n.r. Cariem (16), Paloma (17) en Jonathan (18)

Paloma Plantenga (17) en Cariem Edsme (16) zitten nog op de middelbare school, maar maken zich nu al hard voor een beter klimaat. "Ik wil gewoon dat mijn kinderen en kleinkinderen en een nieuwe generatie opgroeit in een wereld die niet is verpest door ons", zegt Cariem.

In het dagelijks leven proberen ze heel bewust te leven. Dat betekent overal op de fiets heen. "En ik koop al mijn kleding tweedehands", zegt Paloma. "Sowieso minder kopen in het algemeen."

Over geen vlees eten zijn Cariem, Paloma en vriend Jonathan Landman (18) het nog niet eens. "Wij eten allebei geen vlees. Dat is beter voor de wereld", zegt Paloma. Jonathan zou het niet kunnen missen, een stuk vlees. "Ja, het is hun keuze. Maar ik heb een keer tofu gegeten, dat vond ik echt niet lekker."

Met creatieve borden willen Sanne (l) en vriendinnen de klimaatdemonstratie vooral een beetje luchtig houden

Met creatieve borden proberen Sanne van Middendorp (24) en twee vriendinnen de mars toegankelijk te maken voor iedereen. "We gaan mensen niet wijzen op hun fouten. Maar gewoon: doe allemaal net even iets meer je best, dan komen we al een heel eind."

Ze vindt het bizar dat klimaatverandering door sommige mensen nog steeds ontkend wordt. "Het is nu 2017, daar moeten we echt heel erg mee gaan ophouden." Ze heeft haar hoop gevestigd op de regering. "Ik denk dat het initiatief vanuit de regering moet komen. Het is te veel om grote veranderingen te vragen van generaties die het niet gewend zijn om met klimaat bezig te zijn. En begin bij jongeren, met educatie."

Duizenden mensen lopen mee in klimaatmars Amsterdam

Deel artikel: