Aangepast

Als Europa het wil, krijgen vaders hier dan tien dagen verlof?

Luiers verschonen, de baby voeden en natuurlijk zorgen voor je vrouw of vriendin. Nu krijgen mannen in Nederland nog maar twee dagen vrij als hun kind geboren is, maar dat moet veranderen als het aan de Europese Commissie ligt. De commissie wil dat kersverse vaders minimaal tien betaalde verlofdagen krijgen.

Wat betekent dat voor Nederlandse aanstaande vaders? Kan Europa vaderschapsverlof opleggen?

Veel Europese werkgevers vinden dat dit niet iets is waar de EU over gaat. "Zij zeggen dat landen dit op nationaal niveau moeten oplossen. Europa moet zich hier volgens hen niet mee bemoeien", zegt Thomas Spekschoor, correspondent Europa.

Maar de beslissing daarover is aan het Europees Parlement en de lidstaten. Zij mogen binnenkort hun stem uitbrengen over het voorstel.

Het parlement is dol op dit soort wetgeving.

Thomas Spekschoor

De kans dat het parlement instemt, is heel groot, zegt Thomas. "Die zijn dol op dit soort wetgeving en willen misschien zelfs dat het aantal dagen nog meer wordt dan tien."

Maar de landen zijn een stuk lastiger. Landen die op dit moment tien of meer dagen vaderschapsverlof hebben, zoals België, Zweden en Frankrijk, zullen wel meedoen, maar er zijn er ook genoeg die geen of veel minder dagen hebben. Ierland en Tsjechië hebben bijvoorbeeld helemaal geen verlof. "Die kunnen zich nog weleens tegen dit soort wetgeving gaan verzetten", zegt Thomas.

Hoeveel weken kunnen vaders verlof krijgen? (bron: OESO, 2016)

België19,3
Duitsland8,67
Finland9
Nederland0,4
Portugal22,29
Verenigd Koninkrijk2
Zweden14,29

En hoe zit dat met Nederland? Met twee dagen verlof doen we het ook niet al te best in vergelijking tot andere lidstaten. Opmerkelijk, zegt Thomas. "Normaal als het over dit soort regelgeving gaat, is Nederland een van de landen waar het wel al geregeld is zoals besproken wordt. Nu kun je zeggen dat we juist achterlopen."

Twee weken geleden nog strandde een voorstel van demissionair minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) om er vijf dagen verlof van te maken. Een besluit over het onderwerp is voor sommige partijen namelijk controversieel en dus is het doorgeschoven naar de formatietafel.

En het merendeel van de partijen die daar nu aan tafel zitten, willen een uitbreiding van het vaderschapsverlof. GroenLinks, D66 en CDA: allemaal willen ze het verlof flink verlengen. Ze zeggen ongeveer 200 tot 300 miljoen euro per jaar daarvoor uit te willen trekken.

Alleen de VVD is tegen. "Het is dus drie tegen één", zegt parlementair verslaggever Marleen de Rooy. "Maar hoe hard die partijen eraan gaan trekken, moet nog blijken." Ze verwacht niet dat het een breekpunt gaat worden in de kabinetsformatie, maar uiteindelijk moeten de partijen wel met één antwoord komen richting Brussel.

Niet unaniem

Nederland kan dus besluiten dat ze geen verlenging willen. Als meer landen dat vinden, dan is de kans groot dat het niet doorgaat. De lidstaten hoeven namelijk niet unaniem te stemmen.

Maar als het merendeel van de landen en het Europees Parlement juist vóór zijn, dan kan het Nederland alsnog worden opgelegd dat ook hier tien verlofdagen voor papa's komen. "Dat gaat natuurlijk niet gelijk in, maar voor toekomstige vaders kan het wel gaan gelden."

Dat kan nog heel lang duren, zegt Thomas. "Het nemen van het besluit neemt zo al een jaar of langer in beslag en ook daarna krijgen landen nog de tijd om hun nationale wetgeving aan te passen."

Deel artikel: