NOS NieuwsAangepast

Drie maanden ouderschapsverlof? Vaders vestigen hoop op politiek

Voor bezoekers van de Negenmaandenbeurs zijn de verkiezingen ver weg. Je hebt wel wat anders aan je hoofd als je binnenkort een kind verwacht. Hoe zal dat zijn? Wie gaat er werken en wie blijft er thuis? En hoe lang kun je als vader van je pasgeboren kind genieten?

Als je daarover begint, blijken veel stellen toch bezig te zijn met wat politieke partijen zeggen over arbeidsparticipatie en verlofregelingen voor nieuwbakken ouders. Over één ding zijn de meesten het eens: de vijf dagen die een vader nu bij zijn pasgeboren kind mag zijn, zijn er te weinig.

Zijn we toe aan meer vaderschapsverlof?

"De geboorte van een kind is iets heel bijzonders", zegt een mannelijke bezoeker. "Je krijgt eigenlijk geen tijd om stil te staan bij het wonder dat is gebeurd." Zijn vrouw zou het liefst ook een langer vaderschapsverlof zien. "Want je wilt samen langer kunnen genieten van je kind."

Van twee naar vijf dagen

Vaders hebben nu recht op twee dagen betaald verlof na de bevalling. Het kabinet heeft daar drie onbetaalde dagen aan toegevoegd. Vanaf 2019 hebben vaders recht op vijf dagen betaald verlof, als het aan het kabinet ligt. Maar dat gaat veel partijen niet ver genoeg.

De verlofregels voor kersverse ouders waren geen onderwerp bij het 'vrouwendebat', vanochtend bij WNL op Zondag. Ook andere klassieke man-vrouw-thema's kwamen daar niet aan bod.

Quotum en gezinnen

Verrassende standpunten nemen de partijen dit jaar overigens ook niet in. De meeste zeggen in hun programma's dat ze voor een gelijke behandeling van man en vrouw zijn. Enkele linkse partijen zetten accenten met bijvoorbeeld de roep om een vrouwenquotum in topfuncties. Christelijke partijen hebben juist aparte paragrafen voor hun visie op gezinnen met (jonge) kinderen.

"Maar er zijn belangrijkere dingen op de wereld dan het aantal verlofdagen van vaders en moeders", zegt een aanstaande vader op de Negenmaandenbeurs. Toch gaat een andere bezoeker haar keuze nog eens overdenken. "We hebben er niet aan gedacht om hierop te letten", zegt zij.

Nog zeventien dagen de tijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl