NOS Op 3
NOS op 3

Als ergens honger uitbreekt, dan staan ze klaar met voedselpakketten, als er vluchtelingen zijn dan bouwen ze tentenkampen op en om opwarming van de aarde tegen te gaan tekenen ze een bindend klimaatakkoord in Parijs. We hebben het over de Verenigde Naties: de hoeder van de mensenrechten, de voorvechter voor ontwikkelingssamenwerking en de beschermer van de wereldvrede.

Maar los van al het goeds dat de VN voortbrengt, komt de VN ook regelmatig negatief het nieuws. Dit weekend nog, toen Saudi-Arabië werd verkozen als lid van de VN-vrouwenrechtencommissie. Totale verbijstering bij mensenrechtenorganisaties, omdat het land nou niet bepaald bekendstaat om de bescherming van vrouwenrechten. "Alsof een pyromaan hoofd van de brandweer wordt."

Er bestaat een waslijst aan grootse prestaties, maar ook hoofdstukken met gitzwarte bladzijdes in de geschiedenis van de VN, sinds haar oprichting in 1945. Van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens tot de val van Srebrenica.

De VN is overal, met 193 lidstaten, vijf bestuursorganen, zes officiële talen, twintig gespecialiseerde organisaties en nog meer gespecialiseerde programma's. NOS op 3 duikt dieper in de wereld van de VN, van Veiligheidsraad tot UNICEF, om het veelkoppige monster enigszins te kunnen bevatten. Na het zien van deze video weet je (bijna) alles wat je moet weten over de VN:

STER reclame