Sparen werkt niet, meldt het Nibud vandaag. Even schrikken, want het Nibud houdt ons toch al jaren voor dat we wél moeten sparen? Het probleem is: de mens is niet gemaakt om te sparen, meent de organisatie. Daarom moeten de overheid en het bedrijfsleven helpen met geld opzij zetten: door automatisch te sparen.
We moeten er vooral zo min mogelijk moeite voor hoeven doen.
Maar hoe doe je dat nou, makkelijk sparen? Je zou het misschien niet denken, maar er zijn jongeren die zweren bij old school zegeltjes sparen in de supermarkt. De 22-jarige Lu Veghter is daar een voorbeeld van. Ze spaart zegeltjes sinds ze op zichzelf woont, zo'n 2,5 jaar nu.
"Het is een makkelijke manier van geld sparen", vertelt ze. "Je hoeft alleen maar aan de caissière om koopzegels te vragen en die in een boekje op te plakken - en dat plakken doe ik tijdens het Netflixen. Een vol boekje levert me 3 euro op."
Ook Collin Beijk (30) spaart zegeltjes, samen met zijn vriendin. "Bij de bank moet je nog net niet betalen om geld opzij te zetten. Met zegelboekjes kun je heel makkelijk geld sparen."
Het stel begon ooit met zegeltjes sparen om de kerstdiners en cadeaus van te betalen. "Inmiddels sparen we wel bewuster", vertelt hij. "Op onze spaarrekeningen krijgen we helemaal geen rente meer, maar gek genoeg krijgen we bij de supermarkt best wel veel winst op de zegelboekjes."
Collin kwam op het idee door zijn schoonouders. "Zij sparen ook zegeltjes, dus mijn vriendin heeft het vanuit huis meekregen. Mijn schoonvader spaart ze. Zij deed het dus automatisch toen we gingen samenwonen."
Volle boekjes
Lu heeft alle volle spaarboekjes van de afgelopen 2,5 jaar nog thuis liggen. "Ik heb dus een aardig bedrag in huis liggen. Dat kan ik aan grote dingen uitgeven, zoals reizen." Ze wil niet zeggen hoeveel geld ze precies heeft gespaard.
Ik verbaas me erover hoeveel jonge mensen zegeltjes willen.
En achter de kassa, haar bijbaan, merkt ze dat ze niet de enige is. "Ik verbaas me erover hoeveel jonge mensen zegeltjes willen. En ik zie ook veel ouders die het voor hun kinderen vragen. Het is iets wat je vanuit huis meekrijgt. Ik ben er zelf ook mee opgevoed; door mijn moeder spaar ik nu."