De totale studieschuld van alle studenten en oud-studenten bedraagt momenteel 17,9 miljard euro. Volgens studentenbelangenbehartiger ISO zorgt het leenstelsel ervoor dat dat bedrag de komende jaren verder oploopt.
Studenten zijn overwegend negatief over het verdwijnen van de basisbeurs, en de invoering van het leenstelsel. Maar er zijn ook jongeren die er volledig achter staan. Wat vinden ze goed aan de maatregel?
Emre doet twee studies aan de Universiteit van Amsterdam: politicologie en economie. "Het is juist eerlijk dat je betaalt voor je eigen studie en óneerlijk dat mensen die nu nog geen kinderen hebben, moeten meebetalen aan mijn studie. Daarom ben ik voor behoud van het huidige leenstelsel. Sterker nog: ik vind dat het moet worden uitgebreid."
"Je zou niet alleen moeten betalen voor het collegegeld, maar ook de andere kosten die bij de studie horen. Dat betekent dan wel dat we via de belasting het geld dat we daaraan besteden, moeten kunnen terugkrijgen. Anders betaal je dubbel: én belasting, én voor je studie."
Jurgen (20) studeert in Nijmegen, bedrijfskunde: "Studeren, en daarvoor betalen, is investeren in jezelf. En met investeren is het nou eenmaal zo dat het nu geld kost, en later rendement oplevert. Daarom mag het je best wat geld kosten."
"Ik vind wel dat de overheid ouders moet stimuleren om te investeren in de opleiding van een kind of van hun kinderen. Als ze dat niet kunnen door financiële omstandigheden, ben ik wel voor het bestaan van een extra aanvullende beurs."
Sebastian doet de studie Bestuurs- en organisatiewetenschappen in Utrecht en is ook helemaal vóór. "Het leenstelsel moet blijven, omdat de financiële middelen voor onderwijs nu veel beter worden verdeeld over de studenten."
"Bij de basisbeurs kregen namelijk ook studenten die de beurs niet nodig hadden geld. Nu krijgen alleen de mensen die daadwerkelijk financiële hulp nodig hebben de basisbeurs. Het geld dat daardoor wordt bespaard, kan worden geïnvesteerd in de kwaliteit van het onderwijs."