Ronnie Flex en Vinchenzo treden op tijdens de finale van The Voice of Holland
Aangepast

Over Ronnie Flex, The Voice of Holland en autotune

Ronnie Flex trad gisteren samen met Vinchenzo op in de finale van The Voice of Holland met het nummer Energie. Normaal gebruikt de Nederlandse hiphopper altijd autotune. Dit keer ook, maar om onduidelijke redenen was dat op televisie niet te horen. En dat viel op, want het was op sommige momenten behoorlijk vals.

Sommige mensen waren daarom nogal kritisch op het optreden van Ronnie - al waren er ook meer dan genoeg positieve reacties. Het optreden is ook als enige nog niet verschenen op het YouTube-kanaal van The Voice.

Ronnie Flex maakt eigenlijk bij al zijn optredens en nummers gebruik van autotune. Hij gebruikt het, net als veel andere moderne pop- en hiphopartiesten, als instrument. Het is een manier om als artiest zonder een hele goede stem, toch zang en melodie aan je nummers toe te voegen.

Het is een beetje het tijdperk van de autotune. Niet alleen om oneffenheden weg te poetsen, maar ook als stijlvorm. "Het ding is een beetje dat die sound populair is", zegt oud-rapper en 'gepensioneerd muzikant' Tim Beumers, tegenwoordig columnist bij FunX. "Die jongens maken hitmuziek met computereffecten."

Daar zijn meer voorbeelden van. Zo staan de nummers Broederliefde, Jonna Fraser, Frenna en Jayh ook bol van de autotune. Het afgelopen jaar was dit soort Nederlandse artiesten zo'n beetje het succesvolste ooit. En ook internationale artiesten als Kanye West, Rihanna, Justin Bieber en Nicki Minaj doen het veel.

Ronnie staat dus niet alleen. "Hij is hartstikke muzikaal", vertelt Niels Hoogland, zendermanager van FunX. "En hij heeft zich goed ontwikkeld de laatste jaren. Ik vind hem door autotune echt niet minder dan andere artiesten. Wij hebben bij FunX zelfs een autotune-apparaat sinds kort, zodat die gasten kunnen optreden."

"Ik lig echt geen seconde wakker van die autotune", zegt Tim. "Je hebt een lichting artiesten en jongeren, en die kan het echt geen reet schelen. Het grootste deel van de fans vindt het prima. Popmuziek hoeft in de ogen van zogenaamde kenners niet kwalitatief hoogstaand te zijn."

Voor het succes maakt het in ieder geval weinig uit. De jongens die autotune gebruiken domineren hitlijsten als de DiXte 1000 van FunX, en staan ook hoog in meer traditionele lijsten als de Mega Top 50. "De winnaars van The Voice van de laatste jaren kunnen allemaal fantastisch zingen, maar die zijn niet bekend geworden."

Deel artikel: