Aangepast

'De afname van het zee-ijs gaat steeds sneller'

De witte poolkappen op onze blauwe planeet worden steeds kleiner. Dat komt doordat het zee-ijs in rap tempo verdwijnt. Sinds de metingen in 1979 begonnen is er wereldwijd nog nooit zo weinig bevroren zeewater geweest.

Vooral de situatie rond de Noordpool is alarmerend. Klimaatonderzoekers van onder meer NASA luiden de noodklok, want het heeft grote gevolgen.

De afname van het zee-ijs gaat steeds sneller.

Peter Kuipers Munneke, klimaatonderzoeker en weerman NOS

"We zien dat sinds de jaren 70 de hoeveelheid zee-ijs in het Noordpoolgebied begint af te nemen", zegt klimaatonderzoeker en weerman van de NOS, Peter Kuipers Munneke. "Sindsdien gaat het steeds sneller. Het wordt veroorzaakt doordat de lucht, maar ook de oceaan, opwarmt."

Hoe het kan dat het zee-ijs zo snel verdwijnt en welke gevolgen dat heeft, leggen we uit in deze video van drie minuten:

"De afname van het zee-ijs gaat ook steeds sneller", zegt Kuipers Munneke. "Opwarming in het Noordpoolgebied gaat sneller dan in de rest van de wereld, ongeveer twee tot drie keer zo snel. Aan de Noordpool merk je als eerste hoe het klimaat op aarde gaat veranderen. Dat geldt ook voor de verwachte temperatuurverandering in de komende eeuw."

Ik denk dat nog deze eeuw het zee-ijs rond de Noordpool verdwijnt, althans in de zomer.

Peter Kuipers Munneke, klimaatonderzoeker en weerman bij de NOS

"Als de aarde 4 graden opwarmt, wordt de Noordpool 12 graden warmer. Zelf denk ik eerlijk gezegd dat het zee-ijs in het Noordpoolgebied deze eeuw hoe dan ook zal verdwijnen, althans in de zomer. Niemand weet precies wanneer, maar ik sluit me aan bij kenners die zeggen dat dat ergens over 20 tot 30 jaar is."

Het jaar 2016 betekende een dieptepunt tot dusver. Alleen in het vorige recordjaar 2012 was er in de zomer nóg minder Arctisch zee-ijs, maar toen groeide het wel harder aan in de winter. Deze winter groeit het zee-ijsoppervlak nauwelijks. Als straks de zon er weer gaat schijnen, kan het wel eens echt hard gaan.

Zee-ijsoppervlak rond de Noordpool

De Zuidpool leek jarenlang een stabiele factor en was voor klimaatsceptici lange tijd een veelgebruikt argument tegen klimaatverandering. Toch gaat het daar nu ook hard. Het is er op dit moment zomer en het zee-ijs smelt er veel sneller dan in andere jaren.

Zee-ijsoppervlak rond de Zuidpool

Tel de Noordpool en de Zuidpool bij elkaar op en we staan momenteel op een wereldwijd laagterecord. Wat het zee-ijs nog kan redden? Geen verdere opwarming van de aarde. Daarvoor zijn internationale afspraken gemaakt in het klimaatakkoord van Parijs.

Deel artikel: