Aangepast

Maurice kocht z'n huis zonder makelaar en dat kan jij ook

Je bent jong, hebt net je eerste contract binnengesleept en wil samen met je partner een huisje gaan kopen. Klinkt goed, maar omdat de huizenmarkt weer flink is aangeslingerd kan je in de Randstad bijna niet meer om een aankoopmakelaar heen.

Dat komt doordat aankoopmakelaars veel eerder over het nieuwste woningaanbod beschikken dan een 'gewone' koper, ongeveer een week eerder. Het kan dus voorkomen dat een huis al verkocht is voordat je er überhaupt op hebt kunnen bieden.

Maar daar liet Maurice zich niet weerhouden. Samen met zijn vriendin kocht hij vorig jaar in Haarlem een huis. Zonder aankoopmakelaar. "Ik wist wel dat een aankoopmakelaar al snel een paar duizend euro kost, dus ik heb mij niet eens verdiept in de prijzen. Met een beetje googelen kom je er ook", zegt Maurice.

Als ik een aankoopmakelaar had gehad, dan had ik dat achteraf waarschijnlijk weggegooid geld gevonden.

Maurice uit Haarlem

Tijdens bezichtigingen kwam hij erachter dat makelaars elkaar maar wat graag aanraden. Elke verkopende makelaar adviseerde direct om met een aankoopmakelaar in zee te gaan. "Ik heb meer het idee dat ze dat doen om hun eigen business te beschermen." Hij vergelijkt het een beetje met de maffia. "Je betaalt een soort beschermingsgeld en dan pas word je serieus genomen door andere mensen die in hetzelfde clubje zitten."

Omdat Maurice niet in het 'clubje' zat, moest hij snel handelen als er een huis op de markt kwam dat hij wilde hebben. Als om negen uur 's ochtends een huis op Funda verscheen, belden ze direct met de verkopende makelaar. "Dan kregen we altijd te horen dat er al wel veel bezichtigingen waren geweest van bevriende makelaars."

Hij vindt dan ook dat daar de enige meerwaarde van een aankoopmakelaar zit; je bent er wat sneller bij. De rest kan je volgens hem prima zelf leren en het scheelt je al gauw een paar duizend euro.

Hoe doe je het zelf dan?

Voordat Maurice in Haarlem op huizenjacht ging, bedacht hij eerst zijn 'droomhuis'. Hoeveel slaapkamers moet het huis hebben? Wil je een voor- en/of achtertuin? Allemaal dingen waardoor je heel precies kan gaan zoeken naar een huis.

Weet je wat je wilt? Dan is het tijd om Funda af te struinen en te kijken voor hoeveel geld vergelijkbare huizen in de buurt weggaan zodat je een goed beeld krijgt van de prijzen. In Maurice' geval gingen de meeste huizen net boven de vraagprijs weg.

Als je dan een huis gaat bezichtigen is het belangrijk dat je goed weet wat je allemaal moet checken. Let bijvoorbeeld op vochtplekken, scheuren, check goed hoe ramen en deuren zijn afgewerkt. Op de site van Vereniging Eigen Huis kan je een volledige checklist bekijken. Je kan natuurlijk ook een bouwkundige keuring laten uitvoeren, dan weet je zeker hoe het huis erbij staat.

Droomhuis gevonden? Dan is het tijd om een bod uit te brengen. "Dat is niet zo moeilijk, een brief naar de verkopende makelaar of een telefoontje is genoeg", zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis (VEH). "Zeg er wel bij dat je dat onder voorbehoud van financiering doet en de eventuele bouwkundige keuring."

De kans is aanwezig dat je in andermans ellende terechtkomt.

Hans André de la Porte over slechte vve's

Veel starters beginnen in een appartementje en dan komt er een vve bij kijken, een vereniging van eigenaren. Daar moet je goed op letten, zegt André de la Porte: "Vaak zijn ze goed georganiseerd, maar lang niet altijd. Er is dan bijvoorbeeld helemaal geen geld in kas." Dan kan je de klos zijn als jouw dak begint te lekken en de vve heeft geen geld om dat te repareren. "Een slechte vve kan een reden zijn om van de koop af te zien."

Contract

Is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd, tijd voor de laatste fase: het koopcontract. Vaak heeft de verkopende makelaar wel een contract klaarliggen, maar je kan ook zelf een modelcontract meenemen zoals die op de site van de VEH staat. Als het contract getekend is, heb je nog drie dagen de tijd om eronderuit te komen, daarna is het huis definitief van jou. Succes met klussen en schilderen.

Deel artikel: