Fles zelfgemaakte ghb.
Aangepast

'Afkicken van ghb kan, maar clean blijven is extreem moeilijk'

"Mensen die aan ghb verslaafd zijn kunnen wel stoppen, maar clean blijven is extreem moeilijk. De helft valt terug." Harmen Beurmanjer (31), ghb-onderzoeker bij Novadic-Kentron, test methodes om van een ghb-verslaving af te komen.

Het is een vrij nieuwe verslaving en zomaar stoppen is levensgevaarlijk. "Je kunt psychotisch worden, ernstige hartproblemen krijgen en suïcidaal worden", zegt Beurmanjer. Wij vroegen ons af: op welke manieren proberen gebruikers af te kicken? En wat werkt nou?

Ga niet thuisdokteren

Beurmanjer wil best inzicht geven in die manieren, als we één ding benadrukken: don't try this at home, maar via een gespecialiseerde kliniek. "Veel ghb-verslaafden zijn de wanhoop nabij. Ze gaan thuisdokteren zodra ze iets over een methode op internet lezen. Dat kan levensgevaarlijk zijn."

1. Farmaceutische ghb

Met detoxen, zo noemen ze dit proces, wordt heel langzaam de dosering afgebouwd met hulp van farmaceutische ghb, legt Beurmanjer uit. "De resultaten zijn veelbelovend: meer dan 95 procent van de verslaafden die meewerkten aan het onderzoek maakten de behandeling succesvol af. Er zijn weinig complicaties."

ghb in vaste vorm. Het middel wordt meestal in vloeibare vorm gebruikt.

2. Diazepam

Soms wordt diazepam, ook bekend als valium, gebruikt om ontwenningsverschijnselen te verminderen en af te bouwen. "Ze geven dit alleen aan patiënten die een lage dosering ghb gebruiken," vertelt Beurmanjer, want te veel diazepam kan weer andere bijwerkingen veroorzaken.

Heel soms wordt afgebouwd met een combinatie van diazepam en farmaceutische ghb.

We kunnen er nog geen harde conclusies uit trekken, maar de eerste resultaten zijn hoopvol.

ghb-onderzoeker Beurmanjer over baclofen

3. Baclofen

Clean blijven is niet makkelijk. ghb legt je gevoelens plat. Als mensen dan willen afkicken, komen emoties harder dan ooit binnen. Dat proces kan weken tot maanden duren. Het is dan heel verleidelijk om weer te gaan gebruiken, want dan voel je weer even niks.

Beurmanjer en zijn collega’s hebben in een eerste onderzoek geëxperimenteerd met baclofen als medicatie. Bij alcoholverslavingen remt dit de trek en de angsten. “We kunnen er nog geen harde conclusies uit trekken, maar de eerste resultaten zijn hoopvol. Van de patiënten die geen baclofen kregen, ging de helft opnieuw gebruiken. Maar van wie wél baclofen nam, viel maar vijftien procent terug in z'n verslaving."

Beurmanjer bedrukt dat baclofen niet voor iedere verslaafde een oplossing is, en dat je echt alleen maar onder toezicht van een arts moet gebruiken.

Cold Turkey stoppen is levensgevaarlijk. Je kunt er in een ernstige psychose door raken, krijgt hartritmestoornissen en kunt er zelfs door overlijden.

ghb-onderzoeker Beurmanjer over in één klap stoppen

4. Cold turkey

Inmiddels weten ze meer over dit proces, maar een paar jaar geleden stopten mensen nog cold turkey. Levensgevaarlijk, zegt Beurmanjer. "Je kunt er in een ernstige psychose door raken, krijgt hartritmestoornissen en kunt er zelfs door overlijden."

En als het wel lukt af te kicken en clean te blijven, kunnen er complicaties zijn. "Door cold turkey af te kicken kun je jezelf schade toebrengen. Dus ook als je het overleeft, dan kun je je leven lang last houden van bijvoorbeeld een posttraumatische stressstoornis."

En zelf thuis langzaam afbouwen, zoals ook in een kliniek gebeurd? Beurmanjer noemt dit bijna niet te doen. "Veel patiënten trekken dat niet omdat de drang vaak zo hoog is. Je moet dan zelf om de 2 tot 3 uur wakker worden om ghb in de juiste dosering te nemen. Het is heel moeilijk, zo niet onmogelijk, als je al nauwelijks slaapt om dit heel gestructureerd zelf thuis te doen."

Met propofol laat je jezelf in coma brengen.

Harmen Beurmanjer over de Amerikaanse afkickmethode

5. Propofol oftewel Amerikaanse coma

In Nederland wordt deze methode niet toegepast, maar we noemen hem tot slot toch even. Met propofol kick je af door jezelf onder medisch toezicht in coma te laten brengen. Na twee weken is je lichaam dan clean.

Klaar terwijl u slaapt, klinkt ideaal toch? "Ik ben er geen voorstander van", zegt Beurmanjer stellig. "Verslaving is niet iets puur lichamelijks. Het is belangrijk dat je ook geestelijk heel bewust afkickt. Je kunt niet zomaar doei zeggen tegen een verslaving. Met twee weken coma ben je echt nog niet genezen." In Nederland wordt deze methode dan ook niet toegepast.

Deel artikel: