GHB in vaste vorm. Het middel wordt meestal in vloeibare vorm gebruikt. ANP

Ghb-verslaafden hebben moeite met afkicken doordat ze vooral de positieve kanten zien van de drug. Het afkicken is bijzonder zwaar, concluderen onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen. "Verslaafden vinden een leven met ghb moeilijk, maar een leven zonder ondraaglijk", zeggen ze in de Volkskrant. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS.

Hoeveel mensen in Nederland verslaafd zijn aan ghb, is niet precies bekend. Jaarlijks melden zich ruim duizend mensen bij de verslavingszorg, maar dat zegt niet veel over het exacte aantal. Mensen gebruiken het middel vaak al lange tijd voordat ze hulp gaan zoeken, zeggen de onderzoekers. 

Geen kater

Veel ghb-verslaafden komen voor het eerst met het middel in aanraking op een feestje. Ze voelen zich na gebruik zelfverzekerder en hebben minder last van faalangst. Ook hebben ze de volgende dag geen kater.

Het grootste probleem van ghb is dat mensen in coma kunnen raken. Volgens de onderzoekers zien verslaafden dat zelf vaak niet als een negatief effect, omdat ze niet veel merken van de coma.

Heftige angstaanvallen

De mensen die afkicken hebben volgens het onderzoek last van heftige angstaanvallen. Ze worden daardoor een paar keer per nacht in paniek wakker. Ook hebben ze vaak hartklachten. Meer dan de helft valt na drie maanden weer terug in de verslaving.

De onderzoekers vinden dat de verslaafden beter moeten worden voorbereid op het afkicken. Vooral ex-verslaafden zouden hierbij een belangrijke rol kunnen spelen.

STER reclame