Politie Suriname

'Seksualiteit is in Suriname een groot taboe'

Drie leden van de Haagse rapgroep Strictly Family Business (SFB) zijn door de Surinaamse politie gearresteerd, omdat ze een seksfilmpje zouden hebben opgenomen met een minderjarig meisje. Het filmpje dook ook op sociale media op. "Die arrestatie past in het beleid van de minister", zegt correspondent Harmen Boerboom.

"In Suriname is praten over seksualiteit een groot taboe", zegt Boerboom. Daarom heeft de huidige minister van Politie en Justitie, Jennifer van Dijk-Silos, de aanpak van seksueel geweld hoog op de agenda staan.

Vrouwen die worden aangerand en verkracht doen niet zo snel aangifte.

Correspondent Harmen Boerboom

"Suriname is een heel kleine maatschappij waar veel mensen elkaar kennen en ook in bescherming nemen. Mensen zijn ook bang om aangifte te doen tegen familieleden. Vrouwen die worden aangerand en verkracht doen dat dan ook niet zo snel. Maar Suriname is op dit moment een achterstand aan het inhalen."

Zo is er pas geleden nog een pedofielenbende aangehouden in Suriname. Daarbij werden zes mensen aangehouden die jongens via Facebook hadden verleid en ze uiteindelijk dwongen tot prostitutie en het opzettelijke overbrengen van hiv.

Makkelijker aangifte doen

Volgens Boerboom is er nu meer aandacht bij de politie voor seksueel misbruik. "Daardoor moeten slachtoffers makkelijker aangifte kunnen doen en kan de politie daar beter op controleren." Vooral in het binnenland is dat van belang, omdat daar nog minder controle is.

En wat staat de rappers van SFB nu te wachten? "Het ligt voor de hand dat die jongens oud en nieuw in de cel doorbrengen", zegt Boerboom. "Ik benijd ze niet en zeker niet met het strenge beleid van de minister. Als ze werkelijk schuldig zijn worden ze gestraft. En de Surinaamse cellen zijn aanzienlijk minder comfortabel dan die in Nederland. Je bent in de cel ook geen stoere jongen als je dit gedaan hebt."

SFB werd in 2013 opgericht en heeft een aantal hits gescoord, zoals Investeren in de liefde en Nu sta je hier.

Deel artikel: