Typhoon
Aangepast

Typhoon legt je uit waarom hij 'blij' is dat hij staande werd gehouden

Rapper Typhoon kwam dit jaar veel in het nieuws. Niet om zijn muziek of optredens, maar om zijn huidskleur. Nadat 'ie naar eigen zeggen voor de zoveelste keer door een agent onterecht staande was gehouden, vond hij het genoeg. Online benoemde hij de "dikke error" in de Nederlandse samenleving: etnisch profileren.

"Als ik dit jaar in één woord zou moeten omschrijven, zou ik zeggen: verbinding. Juist door mijn muziek en optredens, maar ook verbinding in tijden dat het wat minder ging, of door heftige issues zoals het etnisch profileren. Toen probeerde ik ook mensen bij elkaar te brengen. Niet door geschreeuw, maar door perspectief te bieden en te luisteren."

Op 30 mei werd Typhoon staande gehouden in zijn nieuwe auto. Toen de rapper vroeg waarom, zei de agent: omdat de auto niet matcht met het profiel van de bestuurder en dat hij dacht dat de auto mogelijk met drugsgeld was gekocht. Later legde een politiewoordvoerder uit: "Het gaat om een combinatie van een jonge leeftijd en een splinternieuwe, luxe auto, maar ook zijn huidskleur speelde een rol."

Typhoon: "Ik voelde me daarna niet zozeer slachtoffer van etnisch profileren, of van de politie. Ik voelde de taak en de verantwoordelijkheid om me te uiten, omdat dit mijn land is en we samen moeten groeien met elkaar. En je weet dat je de vinger op de zere plek legt als iedereen erover praat."

Ook binnen het politiekorps zorgde die discussie voor verandering en is men op zoek naar een oplossing. Er is een politie-app ontwikkeld om klachten in te dienen over etnisch profileren. Zo wil de politie inzicht krijgen in hoe vaak mensen zich etnisch geprofileerd voelen en hoe vaak dat terecht is.

"Etnisch profileren komt voor, net als dat de politie ten onrechte van etnisch profileren wordt beschuldigd. Door deze app krijgen we daar beter zicht op", zegt Peter Slort die bij de politie verantwoordelijk is voor het onderwerp diversiteit.

Typhoon

"Ik ben er blij mee, ook al is dat een raar woord in dit kader, dat ik staande werd gehouden", zegt Typhoon. "Want daardoor konden we het er eindelijk over hebben en moesten ze bij de politie en in de politiek erkennen dat er een probleem is."

"Ik denk dat we daardoor al een stap verder zijn en het niet wegduwen. Het is als een waterbed. Als je op de ene plek namelijk iets wegduwt, komt het ergens anders weer naar boven."

Typhoon

"Ik ben dit jaar voornamelijk in het nieuws gekomen door etnisch profileren, maar gelukkig heb ik een heleboel mooie muzikale hoogtepunten mogen beleven. Waaronder Koningsdag, waarbij het hele koningshuis stond te springen op onze muziek."

"Ik dacht nog: het zou zo mooi zijn als het koningshuis in een schakel zou dansen met het Zwolse publiek, maar je gaat de koning niet zeggen: 'Hé, sla een arm om de schouder van iemand naast je.' Maar toen zag ik later dat de koning inderdaad een arm om iemand uit het publiek had geslagen. Een prachtig symbool van verbinding."

Dansen met Typhoon

"Dat maakt me echt trots, dat ik dat met mijn band heb kunnen neerzetten. Maar heel eerlijk: elke keer dat ik muziek maak of op een podium sta, lijkt het alsof alles in een wasmachine wordt gegooid en er weer schoon uitkomt. Dus dat is voor mij het effect van muziek."

Deel artikel: