Jan Roos
Aangepast

Jan Roos: weet niet eens of mijn ouders op me gaan stemmen

Het woord van 2016 is wat Jan Roos betreft 'revolutie'. "Dat klinkt heel hoogdravend, maar ik denk dat we daarbij aankomen. Mensen zijn de status quo zat. Dat zie je bij de brexit, de uitverkiezing van Trump en het referendum over de grondwet in Italië."

Volgens Roos zag je die drang naar verandering ook terug bij het voor hem belangrijkste moment van het jaar: het Oekraïne-referendum. Als één van de initiatiefnemers van het eerste raadgevende referendum schreef hij naar eigen zeggen parlementaire geschiedenis. We spraken hem over zijn jaar:

Wat het referendum betreft is Roos vooral trots dat de opkomstdrempel van 30 procent werd gehaald. "Eindelijk hadden we weer eens iets te zeggen over de Europese Unie."

Dat het "advies van het volk" niet één-op-één is overgenomen door Rutte vindt hij schandalig. "Je krijgt met zoveel mensen iets voor elkaar, er is een klinkklare uitslag, en toch wordt er niet naar geluisterd. Dat vind ik heel pijnlijk."

Toch was het referendum voor Roos hét moment waarop hij besloot zijn baan als GeenStijl-verslaggever in te ruilen voor die van politicus. "Ik maakte grappige filmpjes en die tijd was gewoon in één keer geweest. Omdat ik met dat referendum daadwerkelijk iets heb gedaan. Dat is iets anders dan langs de zijlijn schreeuwen dat niets deugt, wat ik voorheen deed."

Geen pak en scheiding

Dat Voor Nederland (VNL) hem vroeg als partijleider noemt hij dan ook het hoogtepunt van zijn jaar. "De meeste politici worden geboren met een lidmaatschap op zak. Ik ben van buiten de politiek gevraagd lijsttrekker te worden. Niet alleen vanwege mijn bekendheid, maar ook vanwege mijn ideeën. Daar ben ik trots op."

Roos is als politicus niet van plan een rol te spelen, zoals hij dat voorheen als verslaggever wel eens deed. "Het is niet zo dat ik nu een pak aantrek en een scheiding in mijn haar kam. Ik ben niet van plan een diplomaat te worden."

Dat zijn stap in de politiek voor meer bedreigingen kan zorgen maakt hem niet bang. Die krijgt hij nu al regelmatig via social media. "Ik ben hiervoor al met de dood bedreigd. Mijn kinderen zijn met de dood bedreigd. Over mijn vriendin is op Twitter gezegd ‘verkracht deze vrouw’ – met haar adres erbij."

"Die grimmigheid ken ik al heel lang. Het is belachelijk en pijnlijk dat het erbij hoort. Mensen kunnen veel moeite hebben met de mening van een ander en dan moet die maar dood. Het is in-en-in triest."

Muppets

Het was één van de redenen om tijdens zijn presentatie als lijsttrekker de pers te verzoeken zijn ouders niet in beeld te nemen. "Het was zeker een soort bescherming. Maar ik wil ze ook gewoon niet in mijn campagne opvoeren als een stel muppets. Het zijn heel lieve en slimme mensen en ze hebben niet gekozen voor een zoon die lijsttrekker is. Ik weet niet eens of ze wel op me gaan stemmen."

Deel artikel: