NOSop3

Let op: geld sparen kost geld

Aangepast
EPA

Heb jij een leuk bedragje bij elkaar gespaard en op de bank gezet? Blijf dan even lezen. Je wist waarschijnlijk al dat sparen nou niet echt veel oplevert, met die lage spaarrente van gemiddeld nog geen half procent. Maar wist je dat sparen je de komende tijd zelfs geld kost?

Want de inflatie stijgt weer: het leven wordt duurder. In dit geval komt dat vooral doordat vakanties naar het buitenland, kleding, groenten en melk in prijs zijn gestegen.

Dat stijgen van die prijzen gaat sneller dan wat jij aan rente spaart. Dus ook al wordt dat bedrag op je rekening ietsiepietsie hoger, je kunt daar dus minder mee kopen. 

Wil je precies weten hoe het zit? Check dan deze uitlegvideo van 97 seconden:

Dus tenzij je op een andere leuke manier je geld weet te beleggen of je hebt een hypotheek die je slim kan oversluiten, wordt jouw vermogen steeds kleiner.

En dan is er nog iets. Heb je echt heel erg lekker gespaard en heb je meer dan 24.437 euro op je rekening? Dan verlies je nog meer geld. Want over het bedrag daarbovenop moet je ook nog 1,2 procent vermogensbelasting betalen. Lekker sparen, rentenieren en slapend rijk worden is er dus gewoon niet meer bij.

Maar...

Dat wil niet zeggen dat sparen niet verstandig is. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting Nibud adviseert mensen om altijd een spaarpot achter de hand te houden voor onvoorziene uitgaven. Andere opties zoals beleggen zijn namelijk altijd met meer risico en het is niet altijd even makkelijk om bij je geld te komen.

Waarom is de spaarrente zo laag?

Dat heeft te maken met maatregelen van de Europese Centrale Bank. Zij hebben de belangrijkste rente, de zogeheten refirente, op 0 procent gezet om de economie weer aan te zwengelen. Banken in Europa kunnen dan namelijk goedkoop geld lenen bij de ECB en dat makkelijker investeren, of bijvoorbeeld jou blij maken met een hypotheek.

Door die lage rente wil de ECB er juist voor zorgen dat de inflatie groeit. Want ook al voelt het niet lekker als het leven duurder wordt, het zorgt er wel voor dat mensen spullen blijven kopen en niet op hun geld gaan zitten als ze weten dat de prijzen zullen blijven stijgen. En als er flink geconsumeerd wordt, is dat goed voor de economie.

Goed voor de Europese economie dus, maar niet voor jouw spaarrekening. Want jouw spaarrente is indirect afhankelijk van die refirente van de ECB. Als de inflatie blijft stijgen, zal uiteindelijk ook de rente wel weer omhoog gaan. Maar voorlopig is sparen dus alles behalve een lucratieve business.