Geld sparen kost geld
Aangepast

Let op: geld sparen kost geld

Heb jij een leuk bedragje bij elkaar gespaard en op de bank gezet? Blijf dan even lezen. Je wist waarschijnlijk al dat sparen nou niet echt veel oplevert, met die lage spaarrente van gemiddeld nog geen half procent. Maar wist je dat sparen je de komende tijd zelfs geld kost?

Want de inflatie stijgt weer: het leven wordt duurder. In dit geval komt dat vooral doordat vakanties naar het buitenland, kleding, groenten en melk in prijs zijn gestegen.

Dat stijgen van die prijzen gaat sneller dan wat jij aan rente spaart. Dus ook al wordt dat bedrag op je rekening ietsiepietsie hoger, je kunt daar dus minder mee kopen.

Wil je precies weten hoe het zit? Check dan deze uitlegvideo van 97 seconden:

Dus tenzij je op een andere leuke manier je geld weet te beleggen of je hebt een hypotheek die je slim kan oversluiten, wordt jouw vermogen steeds kleiner.

En dan is er nog iets. Heb je echt heel erg lekker gespaard en heb je meer dan 24.437 euro op je rekening? Dan verlies je nog meer geld. Want over het bedrag daarbovenop moet je ook nog 1,2 procent vermogensbelasting betalen. Lekker sparen, rentenieren en slapend rijk worden is er dus gewoon niet meer bij.

Maar...

Dat wil niet zeggen dat sparen niet verstandig is. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting Nibud adviseert mensen om altijd een spaarpot achter de hand te houden voor onvoorziene uitgaven. Andere opties zoals beleggen zijn namelijk altijd met meer risico en het is niet altijd even makkelijk om bij je geld te komen.

Deel artikel: