NOS NieuwsAangepast

Sparen loont niet meer: inflatie vreet laatste beetje rente op

De inflatie is in de maand november gestegen naar 0,6 procent, 0,2 procentpunt meer dan in de maand ervoor. Vooral vakantiereizen naar het buitenland, kleding, groenten en melk werden duurder.

De geldontwaarding komt met de stijging boven die van de gemiddelde spaarrente uit. Dat is voor het eerst in ruim drie jaar.

Ook de kerninflatie steeg; dat zijn de prijzen zonder die van energieprijzen, voeding, alcohol en tabak. Deze prijzen kunnen soms sterk fluctueren als gevolg van de olieprijs. De energieprijzen dempten het inflatiecijfer.

Die hele lage inflatie zorgde er de voorbije jaren voor dat spaargeld toch nog een beetje aangroeide, ondanks de dalende spaarrente. Maar nu de inflatie stijgt, beginnen de prijzen te knabbelen aan het spaargeld.

De spaarrente is het voorbije jaar sterk gedaald, maar bleef de inflatie toch net voor. Er werd wel gemopperd op die lage rente en dat spaargeld niks meer oplevert, maar per saldo steeg ons vermogen, omdat de inflatie zo laag was.

De gemiddelde rente op een vrij opneembare spaarrekening met variabele rente, meestal een internetspaarrekening, bedraagt volgens spaarrente.nl momenteel 0,45 procent.

Omdat de prijzen nauwelijks stegen is, even los van het inkomen, lonen en uitkeringen, de koopkracht de voorbije twee jaar behoorlijk op peil gebleven. Bij inflatie wordt je euro minder waard en moet je meer betalen voor hetzelfde product of dienst. Als de spaarrente dan hoger is dan de inflatie blijft ons geld zijn waarde houden.

Geldillusie

In de periode 2012-2013 was er veel meer reden om ons te kort gedaan te voelen. De inflatie lag toen op meer dan 2,5 procent, terwijl de spaarrekening gemiddeld 1,5 procent opleverde, en dus een procent verloren werd op ons vermogen.

"Economen zeggen dat mensen lijden aan geldillusie", zegt hoofdeconoom Han de Jong van ABN Amro. "Mensen hebben eigenlijk die inflatie niet goed in de gaten. Is de inflatie drie en spaarrente twee procent, dan nemen ze daar genoegen mee. Maar als inflatie en rente allebei dicht bij nul zijn dan hebben mensen daar een enorm probleem mee."

Spaarpot

Behalve de spaarrente knabbelt ook de belastingdienst aan het spaargeld. Wie meer dan 24.437 euro aan spaargeld en beleggingen heeft, betaalt over dat meer een vermogensrendementsheffing van 1,2 procent. Gemiddeld hebben Nederlandse huishoudens een spaarpot van 28.000 euro, maar een kwart van de huishoudens heeft 1000 euro of minder in het spaarvarken zitten.

De lage rente is het gevolg van het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. Die heeft de rente op nul gezet en koopt maandelijks voor 80 miljard euro aan schuldpapieren op om de economie aan te zwengelen en de inflatie op te krikken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl