Pete Souza/The White House
Aangepast

Dit zijn de mooiste foto's van Obama's huisfotograaf

Als president Obama uit het Witte Huis vertrekt, kan Pete Souza ook op zoek naar een nieuwe baan. Souza is al acht jaar de huisfotograaf van de Obama's.

Hij ontmoette Barack Obama voor het eerst toen hij bij de Chicago Tribune werkte en Obama voor het eerst senator was. Vier jaar later werd hij gevraagd om de officiële Witte Huis-fotograaf te worden.

Dat wilde Souza wel, maar hij eiste wel volledige toegang tot alles - wat met werk te maken heeft dan. "Er is dus geen misverstand over dat ik gewoon overal bij ben", zegt Souza tegen de publieke zender NPR. "Ik ben altijd in de kamer."

Pete Souza/The White House

De fotograaf schat dat hij zo'n 2 miljoen plaatjes heeft geschoten tijdens dit presidentschap. Zo was hij erbij in de situation room toen Osama bin Laden gevonden werd. "Uiteraard hadden we geen idee hoe dit zou uitpakken", zegt Souza. "Het had verkeerd kunnen aflopen. Die angst zie je terug in de gezichten van de mensen die naar de gebeurtenissen zitten te kijken."

Pete Souza/The White House

Op bovenstaande foto kreeg Obama te horen over de schietpartij op een basisschool in het plaatsje Newtown. "Zulke lichaamstaal had ik bij hem niet eerder gezien", zegt Souza. "Hij was verslagen. Ik denk dat hij zich helemaal kon voorstellen hoe je als ouder je kind naar school stuurt, en die nooit meer terugziet."

Pete Souza/The White House
Barack Obama

"Aan de ene kant is het veel van hetzelfde, dezelfde gezichten dag in, dag uit. Maar dan realiseer je je dat je een ooggetuige van de geschiedenis bent. En daar probeer ik me altijd bewust van te zijn."

Bij vorige presidenten zag je deze foto's vaak pas na 20, 30 of 40 jaar. Maar deze president wil dat we deze foto's nu al te zien krijgen.

"Ik denk dat Obama de geschiedenis in gaat als een geweldige president. En om daar bij geweest te mogen zijn, van dichtbij met een camera, dat was gewoon een geweldige kans."

Deel artikel: