Dit zijn de mooiste natuurfoto's van het jaar

Van pinguïns die een sneeuwstorm trotseren en hun eitjes beschermen tegen de kou, tot hagelstenen zo groot als eieren die tijdens een supercell-onweersbui naar beneden komen.

Elk jaar houdt National Geographic een wedstrijd onder fotografen om uit te maken wie de mooiste natuurfoto's kan maken. In de Nature Photographer of the Year contest kan iedere fotograaf zijn of haar portfolio insturen en meedingen naar de titel van beste natuurfotograaf, de eer en een reis naar de Galapagoseilanden.

Dit is een selectie van de dertig inzendingen die meedingen naar de hoofdprijs. Begin december wordt de winnaar bekend.

The Eye.

Marco Rank - The Eye

Voor wie zich afvraagt wat die groene gloed is, dat is hagel op hoge hoogte in een shelfcloud. Zo groot als eitjes waren de hagelstenen die in het midden van deze supercell-onweersbui naar beneden kwamen op 23 maart in Bautzen, Duitsland.

Crack in the Ice

Alasdair Turner - Crack in the Ice

Elke keer als de bevroren Rosszee even openbreekt, bevriest-ie meteen weer. En dat zie je hier. Elk lijntje is een break. Het ijs op de donkere lijn in het midden is erg dun. Deze foto is genomen in de buurt van de Mount Erebus-vulkaan op Antarctica. Vuil van die vulkaan wordt naar het ijs geblazen, waardoor dit sneller smelt.

Deze foto is onderdeel van een drie jaar durend project om de meest afgelegen zee te onderzoeken.

Bioluminescence Ecosystem

Marcio Cabral - Bioluminescence Ecosystem

Een miereneter vergrijpt zich aan termieten die licht geven in het donker.

Serendipitous Green Meteor

Prasenjeet Yadav - Serendipitous Green Meteor

De fotograaf wist deze groene meteoor vast te leggen terwijl hij een timelapse maakte om de verstedelijking in beeld te brengen op de Sky Islands in India. De camera nam 999 foto's in 15 seconden en deze zat er toevallig tussen.

De meteoor heeft een groene kleur door de combinatie van de verhitting van zuurstof rondom de meteoor en de mix van mineralen die ontbrandt op het moment dat de meteoor de atmosfeer binnendringt.

"Met die 15 seconden was ik de grootste fotograaf-bofkont op aarde, om dit fenomeen vast te leggen."

In the storm

Daisy Gilardini - In the Storm

Als gevolg van klimaatverandering op het Antarctisch schiereiland in het voorjaar zijn er veel meer sneeuwstormen dan normaal. Dit veroorzaakt stress in de voortplantingscyclus van de pinguïns, die steentjes nodig hebben om hun nest te bouwen. Door de hoge sneeuwlaag beginnen pinguïns later aan hun nest, waardoor er minder babypinguïns worden geboren.

Acrobat

Giacomo Marchione - Acrobat

Deze slangaal verstopt zich bijna helemaal in een rots en wacht geduldig zijn prooi af. Op zijn snuit een garnaal die met hem mee wacht en graag een hapje mee-eet.

Orangutan mother and baby

Jak Wonderly - Orangutan mother and baby

Een orang-oetanmoeder met baby op haar schouders, gefotografeerd met een 1959 Rolleiflex TLR-camera, in het bos van Tanjung Puting National Park, Borneo. "Het is een verschrikkelijke camera voor mij, maar voor de dieren is-ie fijn. De camera is stil en je moet de foto gehurkt nemen, waardoor de dieren minder snel schrikken. Ik hou van de uitdaging van deze aanpak, en de tijdloze kwaliteit van het resultaat."

Sardine Run

G. Lecoeur - Sardine Run

"Deze foto nam ik terwijl sardientjes langs de kust van Zuid-Afrika trekken. Ze worden opgejaagd door Kaapse jan-van-genten en dolfijnen. De dolfijnen jagen de sardientjes op met hun jachttechnieken, gevolgd door de vogels, de Kaapse jan-van-genten, die precisieaanvallen uitvoeren. Van 30 tot 40 meter hoog duiken ze met een vrije val het water in. Ze raken het water met soms wel 80 kilometer per uur."

Deel artikel: