Dit zijn de mooiste wildlife-foto's van het jaar

De shortlist van de mooiste wildlife-foto's is bekendgemaakt. De wedstrijd, georganiseerd door het Natural History Museum in Londen, zorgt elk jaar voor 's werelds mooiste foto's. Dit jaar zien we onder meer de zeldzame gouden langoer (een soort aap), een nieuwsgierige vos en het geweld van een vulkaan.

Benieuwd naar de foto's? Check onderstaande video.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Een carrière als natuurfotograaf

Omdat de natuur zich niet laat sturen en voorspellen, zijn natuurfoto's het moeilijkst om te maken. Hoe maak je dan toch de perfecte foto van een wild dier? Eelco Roos is reisfotograaf en weet drie dingen zeker: je hebt hele goede apparatuur nodig, heel veel geduld en een flinke portie geluk.

Eelco werkte als IT’er en begon in 2011 met het Instagram-account @croyable. Hierop zette hij natuurfoto's die in het dagelijks leven met zijn telefoon maakte, bijvoorbeeld terwijl hij in de trein zat. Zijn werk werd al snel bekend. “Toen ik 400.000 volgers had heb ik mijn baan opgezegd en ben ik er fulltime voor gegaan”, zegt hij.

Eelco is in het bijzonder trots op de foto van een lynx die hij onlangs in een Duits natuurpark nam. “Er lopen daar maar 100 van die beesten rond. Ik heb echt geluk gehad.”

Lynx in het Harz Park

Het kostte me drie trips naar Canada voordat ik eindelijk een beer zag en kon fotograferen.

Fotograaf Eelco Roos

Hoe maak je die ene foto?

In tegenstelling tot andere natuurfotografen is Eelco van zo min mogelijk gedoe. “Collega’s van mij bedekken hun witte telelens met camouflagestof om niet op te vallen. Maar zij verblijven dan ook gerust weken tot maanden in de natuur om dat ene beest te spotten. Ik doe dat allemaal niet.”

Voor de amateurfotograaf heeft hij de tip: “Spot de dieren rond zonsopgang of zonsondergang. Dan worden ze actief. Doe je research: op welke plekken komen ze graag. En ga van de gebaande paden af, want ze komen niet bij jou op het wandelpad.”

Maar dan nog. “Het kostte me drie trips naar Canada voordat ik eindelijk een beer zag en kon fotograferen”, zegt hij.

Tot slot: helpt een filtertje nou nog? “Ben ik geen fan van. Een filter maakt van een slechte foto geen goeie foto.”

Deel artikel: