Aangepast

Lachgas schadelijk? Dat valt misschien wel mee

De media stonden er de afgelopen week vol mee: steeds meer jongeren gebruiken lachgas. Maar hoe slecht het spul nu écht voor je is, was nog onbekend. Vandaag publiceerde het RIVM de resultaten van hun onderzoek: de gevolgen van lachgas blijken redelijk mee te vallen. Het RIVM vond geen langdurige schadelijke effecten.

"We hebben gekeken naar een 'gewone' hoeveelheid van tien ballonnen per keer, en dan één keer per maand", zegt een woordvoerder van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die opdracht tot het onderzoek gaf. "Bij dat gebruik konden we geen heftige gevolgen voor je gezondheid vinden."

Legaal

Lachgas kan je dus best gebruiken, maar de verkoop ervan was tot voor kort officieel illegaal. De slagroomspuit uiteraard niet, maar in combinatie met een ballon wel. Het stond op de geneesmiddelenlijst, waardoor het onder strenge regels viel.

Door een besluit van het Europese Hof valt lachgas sinds juli onder de Warenwet. Het goedje wordt nu behandeld als ieder ander product in de winkel. Daarom besloot de NVWA een onderzoek te beginnen. Het spul is nu hun verantwoordelijkheid, maar ze mogen alleen ingrijpen als het daadwerkelijk heel gevaarlijk is.

En dat bleek dus niet het geval, wat betekent dat iedereen legaal lachgas mag kopen en verkopen. "Jonge kinderen ook bijvoorbeeld. Hoewel dat ook de verantwoordelijkheid is van winkeliers."

Mag iedereen het dan ook zorgeloos tot zich nemen? "Het gebruik is niet verboden, ook niet op straat. Maar sommige gemeenten willen het niet in het openbaar, net zoals ze openbaar alcohol drinken verbieden. Dan mogen ze er wel wat van zeggen."

Tintelingen

Ondanks dat er geen langdurige schadelijke effecten zijn gevonden, is lachgas niet zonder risico's, vertelt de woordvoerder van het NVWA. "Als je er te veel van neemt, kan dat alsnog slecht zijn voor je hersenenen. Je kan last krijgen van tintelingen in je handen en je voeten. En een teveel aan lachgas kan invloed hebben op je vruchtbaarheid."

Ook hebben de onderzoekers niet gekeken naar het gebruik van lachgas bij jongeren. "Als je lichaam in de groei is, reageer je toch anders op dingen, maar in dit geval weten we nog niet hoe. En we weten niet hoe lachgas valt in combinatie met medicijnen. Daar gaat het Trimbos Instituut waarschijnlijk nog verder onderzoek naar doen."

Voor het ministerie van Justitie is het bestrijden van de verkoop van lachgas nooit hun grootste prioriteit geweest, bleek eerder al. Maar nu is het echt hun verantwoordelijkheid niet meer, vertelt een woordvoerder. "Het mag nu gewoon verhandeld worden. Wij hebben daar verder niets meer mee te maken."

Patronen

Hoewel de verkoop van lachgas dus niet verboden is, stellen sommige winkels wel regels op, zegt een woordvoerder van het Trimbos Instituut. "Sommige groothandelaren zeggen dat hun patronen op zijn, als een zestienjarige er honderd van wil kopen. Terwijl als een oud omaatje komt, ze die patronen wel gewoon geven. Het is een vorm van zelfregulatie."

Het Trimbos raadt het gebruik van lachgas dan ook af. "Er zijn relatief weinig incidenten met het spul. Maar alle drugs zijn een risico en van lachgas weten we nog te weinig. Ons advies is dan ook: gebruik het gewoon niet."

Deel artikel: