Het heeft een week mogen duren, het staakt-het-vuren in Syrië dat op 12 september inging. Voor de inwoners was het na jaren van strijd een zeldzaam moment om basisbehoeften als brandstof, voedsel en medicijnen in te slaan. Inmiddels vallen de bommen weer en zijn veel Syriërs terug bij af.
Zo ook hulpverlener Ismail (29). We spraken hem al tijdens het staakt-het-vuren. Nu is hij een stuk somberder. "Het publieke leven is gestopt sinds het akkoord is opgezegd. Er zijn geen markten, geen scholen. Alleen ambulances en de burgerwacht werken nog."
Dat was tijdens het staakt-het-vuren wel anders: toen speelden er voor het eerst in tijden weer kinderen buiten.
Nu de gevechtsvliegtuigen weer over scheren, zijn de spelende kinderen verdwenen. "De straten zijn leeg. De stress is zo groot, er is moeilijk mee om te gaan", zegt Ismail. "Er is tekort aan drinkwater, eten en medicijnen."
Door de voortdurende bombardementen is het levensgevaarlijk op straat. "We horen de hele dag bommen vallen", zegt Ismail. "Als het niet in mijn buurt gebeurt, dan wel in de wijk ernaast."
Levensgevaarlijk
Vroeger werkte hij als leraar Engels, nu is Ismail hulpverlener in Oost-Aleppo, dat onder controle staat van de rebellen. "We kunnen ons nauwelijks bewegen. Iedere dag ga ik naar mijn werk, ondanks dat het levensgevaarlijk is."
Sinds zijn familie vier jaar geleden vluchtte naar het buitenland, is Ismail alleen in Aleppo. Hij raakte zijn huis kwijt bij een bombardement. "Iedere nacht slaap ik in het centrum van de burgerwacht, maar goed slapen kan ik al tijden niet meer. Mensen zijn zo bang."
Toerismevideo: kom naar Aleppo!
Volgens de VN leven de 275.000 inwoners van Oost-Aleppo "onder een staat van belegering". Er moet een eind komen aan de willekeurige vatbommen en zogenaamde 'bunkerbusters' die door zwaar beton heen komen.
En het Syrische regime? Dat kwam donderdag met een promotievideo waarin Aleppo als vakantiebestemming wordt aangeprezen. In de video zijn de wijken te zien die onder controle staan van het regime. De kapotgeschoten delen van Oost-Aleppo zijn in de video nergens te zien.
Ook de oude stad, ooit de grootste toeristische trekpleister van Aleppo, zien we nergens terug. Door de oorlog zijn de eeuwenoude ruïnes zwaar beschadigd.