Club Fabric in Londen
Aangepast

De Londense clubscene rouwt

Voor de deur van de Londense nachtclub Fabric liggen nog steeds bloemen en hangen nog steeds briefjes en kaarten. Alsof er iemand dood is. Drie weken geleden werd Fabric, een van de beroemdste clubs ter wereld, definitief gesloten.

De Londense clubscene rouwt. De eigenaars van Fabric startten een crowdfundactie om de rechtszaak te financieren om de club open te kunnen houden. Opbrengst: bijna 240.000 pond. Plus nog eens 160.000 handtekeningen een petitie tegen de sluiting. Ook grote dj’s ondertekenden die.

Het nachtleven in Londen is aan het vertrutten, vinden clubeigenaren, feestorganisatoren en het publiek. En clubs sluiten is dan al helemaal geen oplossing, zeggen ze in de video hieronder:

In tien jaar tijd ging de helft van de Londense clubs en muziekpodia dicht. En steeds meer clubs moeten sluiten als er overlast wordt gemeld. Bij Fabric trok het stadsdeel de licentie in, nadat deze zomer twee bezoekers waren overleden na drugsgebruik.

Volgens het stadsdeel gebruikten de slachtoffers drugs in de club en hadden ze die daar zelfs gekocht. Niet genoeg gecontroleerd bij binnenkomst, was de conclusie van de autoriteiten. Dus: einde verhaal voor Fabric.

  • NOS
    De voordeur van Fabric
  • NOS
    Als mensen bommen naar een vliegveld brengen, sluit je niet het vliegveld
  • NOS
    Brief aan een van de uitsmijters
  • NOS
    Dank voor de geweldige herinneringen, ik vierde hier mijn 18e verjaardag
  • NOS
    Heel veel liefs en steun vanuit India
  • NOS
    De herinneringen liepen uit m'n ogen en rolden over mijn wangen
  • NOS
    Dit is zoveel meer dan het sluiten van een club; dit is het sluiten van een tempel
  • NOS
    Ik stop nooit met dansen. Red de ravecultuur
  • NOS
    Onze mooiste nachten en herinneringen
  • NOS
    Liefde tot in de eeuwigheid, Jack
  • NOS
    Leve de clubcultuur, red onze uitgaansgelegenheden
  • NOS
    Music is the fabric of society
  • NOS
    Vaarwel vriend. Dank voor de muziek en de herinneringen.

Ook de club van Alan Miller in de populaire wijk Shoreditch moest een paar jaar geleden dicht. Sindsdien vecht hij met zijn belangenvereniging voor de nachtindustrie tegen andere sluitingen. “We zien een langzame verstikking van het uitgaansleven”, zegt Miller.

In Londen beslist niet de gemeente, maar een stadsdeelraad over vergunningen. En die raad is rigoureus: overlast? Weg licentie.

"De nachteconomie is voor veel steden heel belangrijk”, legt Miller uit. “Op financieel gebied, maar ook qua uitstraling. Je verliest bijzondere plekken. Een beetje alsof je een belangrijke galerie of museum sluit.”

De nieuwe burgemeester van Londen, Sadiq Khan, beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne om de clubscene te redden. Een van de maatregelen: het benoemen van een nachtburgemeester, net als bij ons in Amsterdam. De deadline om te solliciteren was vorige week, op dit moment zijn er gesprekken met kanshebbers.

Straf clubs niet, maar zoek naar oplossingen.

Alan Miller, oud-club-eigenaar

Het takenpakket van zo’n nachtburgemeester: bemiddelen tussen gemeente, stadsdeelraden, clubs en feestorganisatoren. Want die verschillende kampen begrijpen elkaar niet goed, zegt Miller.

“We moeten zorgen dat mensen de voordelen van een bruisend nachtleven zien. Er moet worden samengewerkt om problemen op te lossen en niet clubs straffen voor incidenten. We moeten het belang van de nachtcultuur blijven benadrukken.”

Deel artikel: