Vrijwilligers van de White Helmets dragen een gewonde weg na een bombardement in Aleppo.

De White Helmets zijn er als eerste nadat de bommen zijn gevallen

Elke dag riskeren reddingswerkers van de White Helmets hun leven om Syrische burgers onder het puin van bombardementen vandaan te halen. Ze zijn een vrijwillige reddingsbrigade met afdelingen in heel Syrië. Na bombardementen zijn ze als eerste ter plekke om te zoeken naar overlevenden.

De White Helmets zijn voor hun heldhaftige werk genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Daarbij verschijnt vandaag een documentaire van ze op Netflix. Wij spraken met een van de reddingswerkers: Ibrahim uit Aleppo.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Het werk dat Ibrahim en zijn collega-vrijwilligers doen is levensgevaarlijk. Tijdens hun werk worden ze regelmatig onder vuur genomen of opnieuw gebombardeerd. "Veel van onze vrijwilligers die er na de eerste klap zijn, raken dan gewond of worden zelfs gedood. Er zijn op deze manier veel gewonden gevallen."

De White Helmets zijn met ruim 3000 vrijwilligers, verdeeld over 120 afdelingen. Ze zijn van enorm belang voor de getroffen burgerbevolking. "In drie jaar tijd hebben we bijna 62.000 mensen gered", zegt Ibrahim.

"Met mijn werk wil ik de wereld laten zien wat voor slachtpartijen er in Aleppo worden aangericht. Ook willen we de moeilijke omstandigheden waarin de White Helmets werken vastleggen."

Netflix maakte een documentaire over de White Helmets, die je vanaf vandaag kunt zien. Bekijk hieronder de trailer:

Sinds deze week geldt er een staakt-het-vuren in Syrië, dat volgens de VN redelijk standhoudt. Hoewel er nog altijd berichten van aanslagen en geweld binnenkomen, lijkt het stukken rustiger in Syrië.

Deel artikel: