Aangepast

Hoelang kunnen kinderen nog buitenspelen in Syrië?

Ze weten niet wat ze meemaken in Syrië. Geen overvliegende straaljagers boven Aleppo en kinderen die gewoon maar kunnen buitenspelen. In Syrië hebben ze even een weekje vrij van de oorlog. De vraag is: hoelang nog?

De video hierboven laat volgens correspondent Sander van Hoorn de honger naar vrede van Syriërs zien tijdens het staakt-het-vuren van de afgelopen dagen. "Je ziet een enorme gretigheid om plezier te maken."

De rust van de afgelopen dagen is meer dan iedereen had verwacht, zegt Sander. "Het komt in de buurt van een normaal leven. Je kunt naar bed gaan zonder het gevoel dat er een bom op je huis valt. Dat smaakt naar meer."

Maar hoe nu verder?

De kans dat het rustig blijft, wordt met de dag groter, vertelt Sander. Maar de echte problemen moeten nog opgelost worden.

Te beginnen bij de noodhulp. Er zijn in het oorlogsgebied nog veel tekorten en de hulp komt niet helemaal lekker op gang. Er is nog geen toestemming van de Syrische regering en de weg naar het zwaar belegerde Oost-Aleppo is nog niet vrij.

En dan door naar maandag. Dan loopt de deadline voor de wapenstilstand af. Dan wordt het pas écht spannend volgens Sander.

Vanaf dat moment gaan de Verenigde Staten en Rusland om de tafel om te praten over bombardementen op terreurbeweging Jabhat al-Nusra, de Syrische tak van al-Qaida.

De Amerikanen hebben al gedreigd dat wie zich niet wil losweken van al-Nusra, zelf ook een doelwit wordt. En daar wordt het lastig. Aan de onderhandelingstafel zitten namelijk ook de gematigde rebellen van Ahrar al-Sham. Zij werken op veel plekken samen met al-Nusra en veel leden voelen zich ook ideologisch verbonden met de terreurbeweging.

Sander: "Goede kans dat zij dus zeggen: ja hallo, dat plan van de VS en Rusland, daar gaan we niet in mee. Bovendien heb je met al-Nusra sowieso een heel grote groepering, waar je niet zomaar vanaf bent. Als je hen er niet bij hebt, heb je heel jihadistisch Syrië tegen je. Dan valt de wapenstilstand als een kaartenhuis in elkaar."

Goed, dat worden dus taaie besprekingen. Maar áls het lukt, dan zullen de gesprekken gaan over een onderwerp dat veel aantrekkelijker in de oren klinkt: vredesbesprekingen. Die gesprekken gaan dan met name over de toekomst van het land en de president.

"De Amerikanen zeggen: there is no tomorrow. Dat is hier letterlijk aan de hand. Iedereen weet dat het morgen afgelopen kan zijn met de rust. Het is allemaal erg ingewikkeld met de verschillende groeperingen in Syrië. De aankomende drie stappen kunnen nog veel problemen opleveren."

Deel artikel: