De ministers van Buitenlandse Zaken Kerry (l) en Lavrov tijdens eerder overleg over Syrië
NOS NieuwsAangepast

VS en Rusland eens over verlenging bestand Syrië

Het bestand tussen de strijdende partijen in Syrië kan met 48 uur worden verlengd. Daarover zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van de VS en Rusland, Kerry en Lavrov, het eens geworden.

Nieuwe afspraak

Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de twee dat telefonisch besproken, nu het staakt-het-vuren stand lijkt te houden.

"Er was overeenstemming dat de afspraak standhoudt en het geweld aanzienlijk is afgenomen. Als onderdeel van het gesprek is afgesproken het staakt-het-vuren te verlengen", bevestigt een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Geen doden

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten in Londen bericht eveneens dat de wapenstilstand lijkt te worden gerespecteerd.

Tijdens de eerste 48 uur van het staakt-het-vuren is er geen enkele dode gevallen, niet aan de kant van de burgers en niet aan de kant van de strijdende partijen, zegt het Observatorium.

Bewoners van Aleppo weer op straat

Er zou wel op een aantal plaatsen artillerievuur zijn geweest en regeringstroepen hebben bombardementen uitgevoerd. Daarbij zouden gewonden zijn gevallen, maar geen doden.

Scheiden

De Russische luitenant-generaal Viktor Posnichir meldt ook verschillende schendingen van het bestand. Daarnaast zegt hij dat het Russische leger gisteren een aanval van IS op de stad Palmyra heeft afgeslagen.

Daarbij zouden 250 aanvallers zijn gedood. Rusland ziet als een van de belangrijkste taken om de rebellen te scheiden van de 'terroristen' die in het gebied actief zijn. Dat zou noodzakelijk zijn voor het handhaven van de wapenstilstand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl