Bas zoekt slaapzakken op festivalcampings

Bas maakt van jouw slaapzak een daklozenjas

Bas loopt flink wat festivals af dit seizoen, maar niet om te feesten. Na afloop struint hij de campings af op zoek naar slaapzakken. "Als je hier voor het eerst komt, geloof je je ogen niet." Na een festivalweekend laten veel bezoekers spullen achter: tenten, luchtbedden, stoeltjes, opblaasdieren en dus ook slaapzakken.

Met zijn stichting maakt Bas pakken voor daklozen: waterdichte jassen die zijn om te bouwen tot slaapzak. "Twee jaar geleden zijn we begonnen met het maken van sheltersuits, maar er waren te weinig slaapzakken. Die gingen voornamelijk naar vluchtelingen. Toen we hoorden dat er veel bleven liggen op festivalterreinen, zijn we een samenwerking aangegaan met de festivals."

Tijdens het jutten op het Roermondse festival Solar haalde hij ongeveer negentig slaapzakken op, maar de oogst na de Zwarte Cross was groter. "Toen kwamen we uiteindelijk op 1600 slaapzakken, omdat de organisatie ook de slaapzakken uit de kant-en-klare-tenten doneerde."

Bas maakt van slaapzakken pakken voor daklozen

De slaapzakken worden gereinigd door een professioneel bedrijf, voor niets. "Dat is echt wel heel lief", zegt Bas. Daarna wordt de voering van het pak gemaakt van de slaapzakken en de buitenkant van een waterdichte stof. Alles wordt gesponsord.

Een groep vrijwilligers zet de pakken in elkaar. "Van de 35 vrijwilligers komen er ongeveer twintig uit Syrië, een aantal uit Eritrea, iemand uit Rusland, iemand uit Oekraïne. Maar er zijn ook een aantal Nederlandse mensen van rond de 60. Die zijn klaar met werken en hebben wat meer tijd over."

Bas vindt slaapzakken na Solar

Tot nu toe zijn er zo'n 1200 sheltersuits gemaakt. De rest van de zomer struint Bas weer de campings af op zoek naar slaapzakken.

Deel artikel: