Yuri van Gelder aan de ringen

Yuri gaat alsnog in de ringen: op Lowlands

Niet in Rio? Dan maar in Biddinghuizen. Yuri van Gelder gaat daar zondagmiddag alsnog zijn olympische oefening turnen in de grootste tent op Lowlands. De turner, die na een avondje doorzakken voor straf werd weggestuurd uit de Nederlandse ploeg, gaat om 12.30 uur zijn kunsten vertonen in de Alpha. Dat maakte de festivalorganisatie bekend in een tweet:

Inmiddels is de Nederlandse turner ook in het programma opgenomen. Volgens een woordvoerder komt Van Gelder alleen voor de oefening en gaat hij verder geen andere activiteiten doen. "Toen duidelijk werd dat hij niet terug zou gaan naar Rio, hebben we hem gebeld. Hij was erg enthousiast en wilde meteen meewerken", zegt hij.

"De Alpha is het hoofdpodium - de grootste tent die we hebben. Daar past een turntoestel in zoals dat ook in het olympisch stadion in Rio zou staan. Yuri neemt daarvoor zijn eigen mensen mee die dat gaan installeren."

23.000 bezoekers

In en rond de tent kunnen in totaal zo'n 23.000 bezoekers de oefening bekijken. "Het zijn dan wel niet de Spelen, maar bij ons op Lowlands heeft hij ook een mooi podium om zijn oefening alsnog aan de wereld te laten zien. Hij heeft er jaren voor getraind, dus voor hem is dit ook geweldig", zegt de woordvoerder.

Voor zijn optreden krijgt de turner een vergoeding, al wil de festivalorganisatie niet ingaan op de vraag hoe hoog die is. Van Gelder zelf was niet bereikbaar voor een reactie.

Deel artikel: