'Seksistische' commentator: goud zwemster verdienste coach

"Wat een prestatie! En de man die verantwoordelijk is voor het succes staat hier!" Dan Hicks, commentator van de Amerikaanse zender NBC, kwam dit weekend woorden tekort nadat de Hongaarse zwemster Katinka Hosszú haar eerste olympische gouden medaille had gewonnen. Hicks vergat haar de credits te geven voor haar prestatie en prees vervolgens wel haar trainer, Shane Tusup, de hemel in.

En daar waren veel kijkers niet van gecharmeerd. De commentator werd gelyncht op Twitter. Want hoe kon hij nou de trainer, die niet eens in het water had gelegen, de gouden medaille bijna toekennen? Seksisme, zeiden veel twitteraars.

Hicks was zich van geen kwaad bewust. "Het is onmogelijk om Katinka's verhaal te vertellen zonder Shane credits te geven voor zijn werk. Dat was het enige wat ik probeerde te doen."

Dan Hicks (rechts)

Hij bleef daarom ook bij zijn uitspraken. De commentator zei meerdere malen met de zwemster gesproken te hebben, voor de Spelen. Hosszú legde toen uit dat Tusup, naast trainer ook haar echtgenoot, een belangrijk onderdeel van haar succes was en dat hij haar heeft geholpen met haar zelfvertrouwen. Hicks zou alleen maar haar woorden hebben gebruikt.

Wel zei de commentator vannacht dat live-tv altijd improvisatie is: "Soms kijk je terug op momenten en denk je: dat had ik anders kunnen zeggen."

Tusup staat bekend als een zeer betrokken, emotionele trainer, die daar soms iets te ver in kan gaan. Zo zou hij een keer gesuggereerd hebben, nadat Hosszú een slechte wedstrijd had gezwommen, dat ze in het water moest blijven om te verdrinken, aldus The New York Times.

Hij zou haar op het botte af motiveren. "Maar dat werkt", zegt Hosszú, die de soms verbaal-agressieve manier van trainen bevestigt. "Ik ben er beter door geworden."

Tusup nadat Hosszú goud won.

Deel artikel: