NOS SportAangepast

Eindelijk heeft Hosszú olympisch goud, net als Horton en Hagino

Katinka Hosszú heeft eindelijk haar eerste olympische gouden medaille in de wacht gesleept. De 27-jarige Hongaarse bleek op de 400 meter wisselslag een klasse apart en verpulverde met 4.26,36 het wereldrecord.

Hosszú is elfvoudig wereldkampioene en 23-voudig Europees kampioene, maar op de Spelen ging het altijd mis. Vier jaar geleden bleef ze op dit nummer steken op de vierde plaats, terwijl de Chinese Ye Shiwen het wereldrecord op 4.28,43 bracht.

De wraak van Hosszú in Rio was zoet. Haar race benaderde de perfectie. De Amerikaanse nummer twee Maya Dirado gaf bijna vijf seconden toe.

Hosszú: ik wist niet dat ik zó snel kon

De Australiër Mack Horton, een pupil van Jacco Verhaeren, won op spectaculaire wijze de gouden medaille op de 400 meter vrije slag. Verhaeren, die technisch directeur van de Australische zwembond is, kende aldus een droomstart met zijn team.

Horton was in een zinderende finale titelhouder Sun Yang de baas. De eindstrijd werd in gang gezet door James Guy, die zelfs na 150 meter nog onder het wereldrecord zwom.

De Engelsman had echter zijn kruit verschoten. Horton raasde hem voorbij, waarna de Australiër op zijn beurt Sun (gevreesd om z'n eindschot) snel naderbij zag komen. Horton liet zich echter niet verrassen. Hij tikte in 3.41,55 als eerste aan, de Chinees moest 0,13 toegeven.

Sun pakte in 2012 twee keer goud, maar kende sindsdien turbulente tijden door een celstraf (rijden zonder rijbewijs) en een dopingschorsing.

Hagino eerste zwemkampioen Rio

Kosuke Hagino won de eerste gouden zwemmedaille van deze Spelen. De Japanner bleef in een spannende finale op de 400 meter wisselslag de Amerikaan Chase Kalisz voor.

Hagino nam met zijn landgenoot Daiya Seto direct flink afstand van de rest, waarna Kalisz op zijn favoriete onderdeel, de schoolslag, aan een indrukwekkende inhaalrace begon. Op het laatste keerpunt had de Amerikaan de Japanner bijna te pakken, maar erlangs kwam hij niet.

Hagino pakte in Rio zijn eerste grote titel. Vier jaar geleden kwam hij bij de Spelen op dit nummer niet verder dan de bronzen plak en op de WK langebaan bleef hij twee keer steken op zilver.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl