Downloaden we eigenlijk nog wel torrents?

Artem Vaulin, de man achter Kickass Torrents, is opgepakt in Polen. Daarmee is de grootste torrentsite offline gehaald - al is niet duidelijk of hij ook echt uit de lucht blijft.

"Die verhuist natuurlijk weer naar een andere locatie", verwacht hoogleraar informatierecht Nico van Eijk van de Universiteit van Amsterdam. "Het is niet zo dat mensen nu niet verder durven met Kickass Torrents. Sommige mensen zullen door zo'n actie juist gemotiveerd zijn om 'm weer online te krijgen." Iets wat je ook zag bij The Pirate Bay.

Volgens Van Eijk gaat justitie tegenwoordig vaker achter grote vissen als Kickass Torrents aan, in plaats van achter individuele downloaders. En dat komt doordat we met z'n allen minder zijn gaan downloaden.

Legaal alternatief

Hoe meer mensen downloaden, hoe minder zin het namelijk heeft om individuen aan te pakken. "Dan wordt tegen de industrie gezegd: jullie moeten op zoek gaan naar een alternatief, waarbij mensen legaal aan films of muziek kunnen komen. Zonder zo'n alternatief is het dweilen met de kraan open", zegt Van Eijk.

Want wanneer er een alternatief is, neemt het aantal downloaders ook echt af. "Je ziet dat we, door relatief goedkope streamingdiensten als Spotify, primair legaal naar muziek luisteren, terwijl dat een paar jaar geleden nog illegaal was. Ik verwacht dat dat met video ook zo gaat lopen."

Het is volgens Van Eijk namelijk niet zo dat mensen niet willen betalen voor hun films en muziek. "Mensen willen vooral snel en makkelijk aan hun content komen. Torrents downloaden is voor de meeste mensen gewoon te ingewikkeld. Bij Netflix kan je met een paar klikken een film of serie starten, voor dat gemak willen mensen best betalen."

De mensen die nu nog films downloaden via torrents, zijn volgens Van Eijk dan ook vooral verzamelaars. "Die willen zoveel mogelijk films op hun harde schijf hebben staan, het liefst ook de allernieuwste."

Het idee dat de filmindustrie door deze downloaders geld misloopt, gaat in de meeste gevallen niet op. "Zij willen niet(s) betalen voor een film. Wanneer die niet beschikbaar zou zijn via illegale wegen, betekent dat niet dat ze meteen een bioscoopkaartje zouden kopen. Je kunt dus niet spreken van het mislopen van geld, want zij zouden het toch al niet uitgeven", zegt Van Eijk.

Streaming

Toch zie je over het algemeen dat het torrentfenomeen terugloopt, zegt Van Eijk, al ontbreken daar keiharde cijfers over. Wel zijn er cijfers over het gebruik van betaalde diensten als Netflix en Spotify: dat neemt toe, en die gebruikers geven aan dat ze minder illegaal downloaden.

Van Eijk ziet wel dat er steeds meer gebruikt wordt gemaakt van zogenaamde cyberlockers. Op dit soort deelsites krijg je voor zo'n 7 euro per maand toegang tot databases met films, muziek en andere bestanden. "Het blokkeren ervan gebeurt wel, maar werkt niet. Er duikt zo weer een nieuwe link op."

Ook illegaal streamen is iets waar verschillende partijen zich steeds meer zorgen over maken. Eerder werd Popcorn Time, de illegale versie van Netflix, offline gehaald. Toch zijn er nog genoeg alternatieven. "Het is wel onduidelijk hoe groot dit echt is. Er ontbreken nog onafhankelijke onderzoeken naar hoeveel dit nou eigenlijk gebeurt."

Deel artikel: