De student deelde de films en series via Kickass Torrents
NOS Nieuws

Nederlandse uploader moet stoppen met illegaal delen films

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Een Nederlandse jongen moet stoppen met het illegaal delen van films en tv-series en daarnaast alles wat hij al online heeft gezet verwijderen. Dat heeft de rechter bepaald (.pdf) in een zaak die was aangespannen door Stichting Brein, die opkomt voor auteursrechten.

De 20-jarige student deelde films en series via Kickass Torrents, een populaire website en zoekmachine die linkjes toont naar bestanden. Vaak worden via dit soort websites illegaal films, series, programma's en spelletjes gedeeld. Hiervoor wordt het zogenoemde torrent-protocol gebruikt.

De student had zo'n achthonderd 'torrents' online staan. Volgens de rechter schendt hij hiermee het auteursrecht.

De jongen heeft alle linkjes verwijderd en een onthoudingsverklaring getekend. Daarnaast moet hij de juridische kosten van Brein vergoeden en ook een tegemoetkoming voor de geleden schade betalen. Hierbij wordt volgens Brein rekening gehouden met zijn persoonlijke omstandigheden. Het exacte bedrag is niet bekendgemaakt.

Mocht de jongen opnieuw torrents delen, dan moet hij een dwangsom van minimaal 2000 euro per dag betalen, met een maximum van 50.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl