Dit wordt de nieuwe emoji | Unicode / NOS

Missie voltooid: er komt een regenboogvlag-emoji

Iedereen heeft straks een speciale emoji van de regenboogvlag, het symbool van de homobeweging. Dat is te danken aan de Amsterdammer Maurice Beljaars.

Maurice had al een paar jaar het gevoel dat het tijd werd voor een regenboogvlag-emoji: "Je hebt een emoji voor sushi, een hoofdmassage en een kippenpoot. Allemaal prima, hoor. Maar het is wel gek dat er bij alle vlaggen geen ruimte is gemaakt voor een regenboogvlag-emoji. Ik denk dat veel mensen daar behoefte aan hebben."

In zijn eigen kring zag hij veel homo's, lesbiennes en transgenders een normale regenboog-emoji gebruiken in hun appjes, als het over geaardheid of de homoscene ging. Maurice: "Ik dacht: wat een belachelijk gedoe, waar gaat dit over? Ik wil gewoon een regenboogvlag-emoji."

Hij had alleen geen idee hoe hij dat moest regelen. Daarom besloot hij Twitter maar een tweet te sturen, met het verzoek. Volgers wezen hem erop dat het bedrijf Unicode achter de emoji's zit.

Met die kennis in z'n broekzak, begon de "bureaucratische ellende" voor Maurice. "Moest ik een hele aanvraag doen. Best ingewikkeld. Maar ik dacht: laat ik het maar gewoon doen, want ik erger me er al een tijd aan. We zien wel."

Uiteindelijk ging hij er vier weken geleden voor zitten en kostte het hem drie uur om de aanvraag in te dienen. Gisteravond hoorde hij dat het gelukt was.

Inmiddels heeft Maurice "ontelbaar veel reacties" gekregen. Er was daarbij volgens hem nogal een hoog oh-ja-nu-je-het-zegt-gevoel. "Mensen beseften het eigenlijk niet, maar vinden het goed dat-ie er komt."

Het is de bedoeling dat het nieuwe plaatje nog dit jaar in je telefoon komt. De eerste grote update van emoji's staat eigenlijk gepland voor juni 2017, maar deze krijgt voorrang. Dat komt volgens Maurice omdat er zoveel aandacht voor is. "Dat is natuurlijk heel leuk, maar je moet het niet groter maken dan het is. Het is gewoon fijn als 'ie ertussen staat."

Deel artikel: