Emoji's moeten mensen leren hoe gegevens worden beveiligd
Als mensen chat-apps gebruiken, geld overmaken via internetbankieren of foto's opslaan bij een clouddienst, worden die gegevens beschermd met encryptie. Slechts weinig mensen weten hoe dat werkt.
Daar moet verandering in komen, vindt Mozilla, de ontwikkelaar van de webbrowser Firefox. Het non-profitproject introduceert daarom Codemoji, een website waarmee internetgebruikers kunnen leren hoe versleuteling werkt.
Zoals de naam al doet vermoeden werkt Codemoji met emoji's. Gebruikers kiezen een emoji, die wordt gebruikt om een boodschap cryptografisch door elkaar te husselen. Vervolgens kan de boodschap door een vriend van de gebruiker met diezelfde emoji weer worden 'onthusseld'. Dat is ongeveer hoe versleuteling in de praktijk ook werkt, al worden daarvoor in de regel geen emoji's gebruikt.
Belang van encryptie
Codemoji heeft een serieuze ondertoon: Mozilla heeft de website ontwikkeld om mensen duidelijk te maken hoe belangrijk encryptie is. "Wanneer meer mensen snappen hoe encryptie werkt, en waarom het belangrijk is, zullen ze encryptie verdedigen als dat nodig is", aldus het hoofd van Mozilla in een blogpost.
Want veel overheden zitten helemaal niet zo te wachten op sterke versleuteling. Versleuteling maakt het namelijk ook moeilijker om bij informatie van kwaadwillenden te komen. Zo wilde de Amerikaanse overheid dat Apple de versleuteling van de iPhone van de San Bernardino-schutter zou afzwakken.
In Nederland heeft de overheid beloofd af te zien van 'achterdeurtjes' in encryptie. Toch wil het kabinet wel dat de geheime diensten encryptiesleutels bij bedrijven kunnen opvragen, zodat ze versleutelde informatie kunnen ontsleutelen. Ook wil het kabinet dat de politie telefoons en andere computersystemen mag hacken, zodat encryptie volledig kan worden omzeild.